CaptainV IP értékelése


CaptainV IP>!
Rusvai Mónika: Tündöklő

Nem ez az elsődleges kombináció, amit keresni szoktam, de a „nem epikus” epikus fantasy, a (nép)mesei motívumok és a vidéki romantika ilyesfajta keresztezése, úgy tűnik, most, ebben az időpillanatban jöhet. (Amúgy – és nem akarok félrevezetni senkit ezzel a párhuzammal, ne hallgassatok ide, de – ez a mix pl. a Vaják-könyveknél is jól működik, úgyhogy annyira talán nincs min meglepődnöm.)
A regény legnagyobb ereje szerintem az ismerős, főleg mesékből ismert elemekkel, szimbólumokkal átszőtt történet, amiből eleve kettő van, egy aktuális és egy az előtti. Külön-külön talán nem lennének annyira érdekesek, de egymás mellett megismerve, egymás segítségével kibontva már azok. Ez egy nagyon ügyes húzás, annyira, hogy a más területeken lévő esetleges hiányokat vagy a nekem nem annyira megkapó megoldásokat lényegesen tompítja, már ami az összképet illeti. Sokszor abszolút nem, de most valahogy el tudom hinni, hogy ez a regény tudatosan nem akart kémcsövekkel kimérten tökéletes lenni, és még ha a személyes ízlésemtől itt-ott el is üt, azt, hogy ezt legalább organikusan teszi, jobban értékelem, mintha erőltetetten próbált volna ún. szokványosan sikeres és divatos fantasy lenni. Szerintem a visszafogottságban is lehet erő, nem kell mindennek kirobbannia. Ha lesz Rusvai Mónikának következő regénye, nagy valószínűséggel el fogom olvasni.


Rusvai Mónika: Tündöklő

Rusvai Mónika: Tündöklő

Húsz éve az utolsó szigetkirályságot elpusztította a vihar képében érkezett Sárkány. A tengerik népe az addig tiltott, ősvadonnal borított szárazföldre menekült, hogy ott építsen fel új birodalmat.
Erthol, a fiatal lovász, aki sosem ismerte a régi világot, a titokzatos Viharhozó nyomába eredve akaratlanul is részese lesz egy átkoktól sötét és féligazságokból összeálló legendának, amely hamarosan nemcsak az ő sorsát, de egész országáét is a pusztulás peremére sodorja. A válaszok a múltban rejlenek – de gyökerek híján ki tudná megmondani, mi igaz a babonákból és mi nem? A Sárkány előhírnökei, a sárkánykígyók pedig már az új világban is megjelennek, hogy beteljesítsék a régi birodalomban kimondott átkokat.
A Tündöklő egyszerre emberközeli és hősregéket idéző történet, amelynek világában, ha a természetfelettit szólítja az ember, a válaszban nincs köszönet.

Hirdetés