Morn értékelése


>!
Morn
Hoppál Bori: Az én testem

Hoppál Bori: Az én testem Tinilányok kérdései – Hoppál Bori válaszai

Ajánlásra kerestem meg ezt a könyvet a könyvtárban, hogy ajánlhassam és mankót nyújthasson nekem is, mikor ilyen téma kerül szóba azokkal a serdülő lányokkal, akikkel a munkám során kapcsolatba kerülök. Mindenképp ellenőrizni szerettem volna, no meg hogy tudjam, egyáltalán mi van benne.
Remek kis könyv a tinilányoknak, jó a nyelvezete, mindenre kitér, abszolút az ajánlandó kategória! Örülök neki, hogy az önmagad elfogadása is fontos szempont benne, bár sajnos egy ilyen leírás attól még nem teljesen elég, de több mint a semmi. Kár, hogy az én időmben ilyen nem volt, pedig nem vagyok idős, de pl eszembe nem jutott, hogy kis tükörrel megvizsgáljam magam… jó későn szántam csak rá magam az önvizsgálatra. Bár ebben biztos az is közrejátszott, hogy édesanyám meglehetősen zárkózott ilyen téren, nem is nagyon lehetett vele beszélgetni semmiről. A legtöbb „tudásomat” a kortársaimtól és velük együtt szereztem, de hát az évek és a tapasztalat csak behozza, amit kell.
Egyedül néhány dolog zavart benne. Például a legmenőbb pasi, aki téged választ résztől tépni tudtam volna a hajam még ha csak egy példa volt is arra, hogy akármekkora is a cicid, fogadd el magad. A másik a tampon kísértet, mert komolyan, ez azért számomra kicsit meredek, még ha a higiénés dolgokkal való megbarátkozásról van is szó. A harmadik meg, hogy kéne neki némi vérfrissítés. A saját jelenlegi „eszközeimet” ismerve, én biztosan nem tampont meg bolti betétet fogok adni a lányomnak. Ki lehetne térni az intimkehely és a mosható betét témakörére is.

>!
Corvina, Budapest, 2014
176 oldal · ISBN: 9789631362404

Hoppál Bori: Az én testem

Hoppál Bori: Az én testem

Az én testem azoknak a 9-14 éves lányoknak szól, akik még nem kamaszodnak, de már kíváncsiak arra, hogy mi minden történik majd bennük, velük már látnak, éreznek változásokat és szeretnének több információt arról, hogy pontosan mi is zajlik ilyenkor a testükben, lelkükben már nagylányok, van saját élményük arról, amiről a könyv szól, de maradtak bennük kérdések a női test működésével kapcsolatban Hanna, Luca és Dorka – három kíváncsi tinilány – kérdései nyomán kiderül, hogy Mi is az a pubertás? Mit kezdjünk a szőrökkel? Mitől nőnek meg a cicik? Milyen szép a „virágod”? Lehet-e tudni pontosan, hogy mikor fog megjönni és mit kell csinálni, ha épp váratlanul kezd el valaki menstruálni? Mit kell tudnod a betétekről, tamponokról? Ünnepelni is lehet a Holdnapokat? Hogyan maradj barátságban a testeddel a változások közepette is? Hoppál Bori női testtudat oktató több, mint egy évtizede tart előadásokat és tanfolyamokat a „A női test csodái”-ról: menstruációról, várandósságról, szülésről, változókorról, női szerveinkről és szexualitásunkról.
Vajda Melinda letisztult szemléltető ábrái segítenek az test anatómiájának megértésében, hangulatos rajzai, karakterei szerethetővé teszik a könyvet.

Hirdetés