Tarja_Kauppinen IP értékelése


Tarja_Kauppinen IP>!
Vibók Ildi: Az Operaház meséi

Ismeretterjesztő mese az Operaházról, tele színes, érdekes anekdotákkal, amelyek közül sok még a felnőtt olvasóknak is szolgálhat újdonságokkal. Szép, békebeli hangulatú illusztrációk, a szöveg pedig kiválóan ötvözi a mai nyelvezetet a békebelivel, hiszen a kerettörténet az, hogy az Operaház meséli el napjainkban egy galambnak (!) az „életét”.
Nagyon kerek az egész, a nyelvezet, a grafika, minden. Nyolc-tízéveseknek ajánlanám, akár önálló olvasásra is, esetleg némi segítséggel, mert idegen nevek azért vannak dögivel. Informatív, ugyanakkor olvasmányos, és fizikai megjelenését illetően is gyönyörű könyv. Ismét egy valóban gyerekeknek való mesekönyvhöz lehetett szerencsém, mely a legteljességesebben megérdemli az öt csillagot.


Vibók Ildi: Az Operaház meséi

Vibók Ildi: Az Operaház meséi

Mikor egy esős, szeles, barátságtalan estén a két idegen – egy ázott, fáradt postagalamb és egy magányos Operaház – találkoznak, még egyikük sem sejti, hogy nemcsak egy varázslatos éjszakának néznek elébe, hanem egy örök barátság is elkezdődik. Vagy talán nem is egy? Ahogy ők ketten ismerkednek és barátkoznak, úgy ismerkedünk és barátkozunk meg mi is az Operaház építésének történetével és az operák világával.

A mesés keretbe ágyazott ismeretterjesztő könyvből kiderül, hogy milyen szerepet játszott az Operaház építtetésében Fridmaniczky Poci, mire való a vasfüggöny, mi a különbség a mezzoszoprán és a tenor között, és miért egy ajtó alatt csúsztatva adagolta zenészeinek Mozart a Don Giovanni nyitányát. Vibók Ildi finom humorral megfestett írása Szimonidesz Hajnalka gyönyörű illusztrációin elevenedik meg.