kriszet_Paulinusz P értékelése


>!
kriszet_Paulinusz P
Alastair Reynolds: Lassú lövedékek

Ez jó volt! Rövid volt, de nálam majdnem a tökéletesség határát súrolta.
A Napok háza a kedvencem az írótól, de a Jelenések tere útvesztőjében kétségbeesetten próbáltam valami értelmet találni, így most örültem, hogy nem kellett csalódnom.

A történet izgalmas, jól van felépítve, és kapunk pár szereplőt, akikre érdemes figyelni. Egy nagyon hosszú háború végét élhetjük át, aztán van egy filmszakadás. Főszereplőnket igen rossz körülmények között hagyják, és a következő kép… Innen kezdődik a történet.
Van egy hajónk, ami szinte roncsként lebeg az űrben, alig működik, majd megfeszülve szembesülhetünk az idővel. Képbe keveredik a vallás is, mint mindig feszegeti az értelmes határokat. Mindig elképeszt a hit és nem hit esete. Hogy milyen kevés kell az embereknek, hogy találjanak valamit, mindegy, hogy mit csak különbözőség legyen, és lehessen gyűlölni, ölni, kizsákmányolni, bitorolni, elvenni miatta. Dogmatikus mintái miatt én nem vagyok vallásos, de soha senkit nem szóltam meg azért, ha ő hisz. Nekem ez annyira egyszerű, faék példa: ez nekem olyan, mintha a nyuszis zoknija miatt szólnám le. Érthetetlen is számomra az ez miatti megkülönböztetés. De vigyázat, arról ami a vallás mögött van, nos arról nekem is megvan a saját véleményem és ítéletem.
Nem tudok többet írni spoiler veszély nélkül, de szokatlan, és érdekes zamatú olvasmány. Nem bántam meg, hogy elolvastam. Mondhatnám még, hogy valamilyen szinten katonai scifi, amiért én speciel annyira nem rajongok, de igazából nem ez a főszál a történetben, illetve na… Olvassátok el.


Alastair Reynolds: Lassú lövedékek

Alastair Reynolds: Lassú lövedékek

Úgy tűnik, végre befejeződött egy több száz világot és naprendszert érintő háború. Szkur, aki katonaként csinálta végig a zűrzavaros időszakot, szeretne visszatérni a családjához és folytatni az életét, de a béke még nem köszöntött be teljesen, sem számára, sem az emberiség számára. Alighogy híre megy a tűzszünetnek, az egységétől leszakadt nőt elkapja egy agresszív, öntörvényű háborús bűnös, egy romos bunkerben a testébe juttat egy halálos lövedéket, és a sorsára hagyja.
Szkur egy fogolyszállító fedélzetén tér magához, és hamarosan megtudja, hogy az űrhajó súlyosan meghibásodott. Mindkét háborús fél katonái a vártnál sokkal korábban ébrednek a hibernációból. Egyedül a testükbe ültetett lövedékekbe táplált adatok és emlékek biztosítanak valamiféle kapcsolatot a világhoz, amelyre máshogy nem ismernének rá. Szkur pedig rövidesen újra szembekerül régi ellenségével, csakhogy a tét ezúttal már jóval nagyobb, mint a saját élete.

A Jelenések tere sorozat szerzőjének kisregénye csillagközi kalandot kínál árulásról, identitásról és a civilizáció fennmaradásáról.

Hirdetés