Noro értékelése


Noro>!
Mark Lawrence: Szent Nővér

A legjobb fajta fantasyben a világ formálja a hősöket és a cselekményt, de anélkül, hogy eluralkodna rajtuk. Milyen világ Abeth bolygója, ahol az Ős Könyve az emberek véréből írja önmagát? Egy haldokló csillag körül kering, felszínét jég borítja, szinte lakhatatlan. Kivétel ez alól egy alig megyényi szélességű gyűrű, amelyet az elődök tudománya őrzött meg az emberiség egésze számára. Az általuk egykoron felbocsátott hold a Nap sugarait az egyenlítőre fókuszálja, ami így éjszakáról éjszakára visszakap egy kevéske hőt; épp csak annyit, hogy az itt található országok élhetőek maradjanak. De gondoljunk bele, milyen elképesztően kevés hely ez egy egész bolygóhoz képest! Ha a ma emberei még az egész Földön sem képesek nyugton megférni egymással, akkor micsoda vetélkedés folyhat Abeth megmaradt területeiért!

Ezzel el is jutottunk a történethez, amely során az előző kötetekben már előre jelzett háború a tetőpontjára hág. Mivel a lakható Folyosó évről évre szűkül, minden ország kétségbeesetten próbál oldalra terjeszkedni. A Birodalom pedig, ahol nővéreink élnek, a rövidebbet húzta, hiszen mindkét szomszédja erősebbnek tűnik nála. Ezt súlyosbítják még a különféle legendák és próféciák, amelyek szerint a császári palota alatt rejtőző, ősi Bárka valamiképpen helyreállíthatja a fókuszhold gyengülő erejét. Így a palota, valamint a Bárkát nyitó misztikus gépezetek- a hajószívek – az intrikusok figyelmének középpontjába kerülnek. Intrikában pedig utolérhetetlen Üveg apátnő, aki számomra a középső kötet legizgalmasabb karaktere volt, és akinek Nona/Ketrec nővér a legfontosabb, de korántsem az egyetlen figurája a játszmában. spoiler

A befejező kötet alighanem a legpörgősebb, legfeszesebb a trilógia három része közül. Két idősíkban zajlanak az események: az egyik a Szürke Nővér közvetlen folytatását meséli el, a másik pedig a három évvel későbbi végkifejletet. És végre eljutunk az előző könyvek prológusaiban és epilógusaiban megelőlegezett összecsapáshoz is. Bepillanthatunk a jégmezők életébe, megtudjuk, mik valójában az ördögöknek nevezett entitások, de mindenekelőtt azt, hogy hová jutottak el és mire képesek az egykori vörös osztály novíciái. Lawrence nagyon profin kerekíti ki a sztorit, néhány tőle elvárható spoiler csavarral, valamint egy élő és természetesnek ható, de nem túlmagyarázott mágikus háttérrel.

4 hozzászólás

Mark Lawrence: Szent Nővér

Mark Lawrence: Szent Nővér

GYEREKKÉNT VADÁSZTAK RÁM… MOST FORDULT A KOCKA.

A világot felfalja a jég, a Folyosó egyre csak szűkül, a birodalmat pedig keletről a scithrowliak, nyugatról az ádáz durnok ostromolják. A császár seregei mindenütt kénytelenek meghátrálni.

A szent osztályban Nona a végső próbákra készül, hogy az általa választott rend teljes jogú nővére lehessen. Az idő azonban fogy, és egyre valószínűbb, hogy Nona és társai nem lesznek méltók az apácák habitusára, mielőtt eléri őket a háború.

Még a hajószívekből merített erő sem elég ahhoz, hogy Nona megnyerje Üveg apátnő évtizedek alatt előkészített játszmáját, és megvédelmezze szeretteit. Közeleg a végső, nagy összecsapás a holdért és az emberiség sorsáért, amikor a lánynak nem csak régi, bosszúszomjas ellenségeivel kell szembeszállnia, hanem a hatalom romlottságával és önnön démonaival is.

A végső csatában ugyanis barátok esnek egymásnak, szívek törnek össze és birodalmak égnek porig.

Az Ős könyve-trilógia befejező kötetében az újhullámos fantasy nagymestere, Mark Lawrence torokszorító izgalommal és elképesztő fordulatokkal zárja le Nona Grey történetét.

Hirdetés