Molymacska P értékelése


Molymacska P>!
V. E. Schwab: Viszály

Régen azt mondták nekem, ha egy könyv végére érsz, szomorú leszel, mert egy jó könyv esetében szívesebben olvastad volna még, és egy kis darabka belőled a könyv történetébe kívánkozik vissza. Egyrészt én is ezt érzem, de közben azt is, hogy végre vége, mert valahogy túl kevés volt számomra a történet.
Ennek talán az is lehet az oka, hogy kiadó (mind a magyar mind a külföldi) ezt egy nagyon erős FELNŐTT könyvként marketingeli, de minden leendőt olvasót el kell keserítsek, ez nem felnőtt, hanem NA spoiler. Erre most minden fantasy rajongó felhörrenhet, hogy de hát ez nem is romantikus mondjuk Victor és Eli harcáról valószínűsíthetően rengeteg fanfic nem így gondolkozik, de ez egy másik téma és igazuk is van, tényleg nem romantikus. Ellenben a történet a két barát egyetemei éveinél kezdődik, és a stílus, amivel Schwab dolgozik, szintén inkább ehhez közelít (ennek oka az is lehet, hogy Schwab alapvetően YA/ifjúsági író, ennek az írói készletét ismeri igazán, természetes, hogy ezzel dolgozik. Ellenben a könyvben pont emiatt éreztem azt, hogy egyszerűen nem felnőtt könyv, hogy a YA korlátait alig-alig ugorja meg, és mindig picit gyerekesebb, picit egyszerűbb receptet könnyebb követni, mint felnőtteknek szólóban újjal próbálkozni. Főleg, hogy a rajongói is valószínűleg a fiatalabb 16-30 korosztályból kerülnek ki).
Számomra a könyv első része teljes mértékben a NA korosztálybeli, barátok vagyunk, de közben jobb akarok lenni nálad versengős történet. Nem rossz, de elég langyi. Sőt. Igazából nagyon langyi. Ellenben ezt ellensúlyozza a háttérvilág az RK-k, és az emiatt fellelhető rengeteg lehetőség (igazán imádom az ilyen X-Menes sztorikat, mert ebben mindig több a potenciál, és mindig tudnak valami újat mutatni az ezer millió másik sztori mellett). A sztori elején felépítették a világot, a karaktereket, kicsit megismertük őket, és ennyi.
Aztán megtörtént a baj, és történet átcsap valami egészen másba: a két (magas intellektusú) fél elkezd csatázni, miközben az olvasó azon gondolkozik, hogy végül is, melyik a jó fél. Aztán jön Mitch, és azt mondja: egyik se. És igaza van (amúgy Mitch a kedvenc karakter, nem csak a könyvben, de alapvetően az összes fantasy között). Mitchnek pedig igaza van: mindkét félben vannak világmegváltó gondolatok, de közben nem a világért, sokkal inkább magukért a kis személyes dolgaik miatt csinálják, amit csinálnak. Ez nagyon jó volt a könyvben, hiszen az írónő megpróbálta úgy bemutatni a karaktereket, hogy árnyaltak legyenek, és ez nagyjából sikerült is. A két zseni toposzból lett egy őrült szuperhős, meg egy bosszúszomjas RK védelmező. Az ember olyan, hogy pozitív és negatív hőst is választani akar magának, de én józan ésszel a bemutatott tulajdonságaik alapján egyiket se tettem volna meg hősnek. (na jó, Elit kicsit antihősnek).
Ellenben a végefelé, amikor izgalmasnak kellett volna lennie a történetnek, kicsit úgy megült magában. Nem is ez a legjobb szó, hogy megült, inkább csak a lendület átalakult, valami egészen furcsa dologgá. Bejött néhány új karakter, új bonyodalom, és persze riogatások, spoiler. Utóbbi a végére már NAGYON sok volt, és kevesebb, de átgondoltabb akció számomra sokkal jobban tetszett volna. A vége egy nagy marék klisé, és nagyobb mennyiségű tétekben mernék fogadni, hogy a második (esetleg harmadik vagy negyedik) könyv arról fog szólni hogy spoiler.
A könyv nem volt rossz. Tetszett, hogy a főszereplő elmés, és hogy a motivációi egyértelműek voltak. Imádtam Victor karakterét, az RK háttérvilágot is. Ha lenne következő könyv, elolvasnám, de ha nem lesz, akkor bele tudok nyugodni, mert olvastam már sokkal jobb történeteket is a kiadó berkeiben.

10 hozzászólás

V. E. Schwab: Viszály

V. E. Schwab: Viszály

Lehetnek szuperképességeid, de attól még nem leszel jobb ember…

Victor és Eli két különc kollégiumi lakótárs, akiket nagyravágyásuk és átlagon felüli intellektusuk egyaránt összeköt. Diplomamunkájukhoz az adrenalin hatásait, és a halálközeli élményeket kutatják, egészen a nyugtalanító eredményig: megfelelő körülmények között bárki szert tehet emberfeletti képességekre. Amikor az elméletet gyakorlattá változtatják, az események nem várt, és borzalmas fordulatot vesznek.

Tíz évvel később Victor megszökik a börtönből, hogy esküdt ellenségévé vált egykori barátja nyomába eredjen. Segítője egy fiatal lány, aki zárkózottságával leplezi bámulatos képességeit. Eközben Eli semmilyen eszköztől nem riad vissza, hogy eltörölje a föld színéről a szuperképességekkel rendelkező egyéneket – kivéve társát, egy vasakarattal bíró, rejtélyes nőt. Az árulás és a veszteség fájdalmától hajtott ősellenségek mindkét oldalon emberfeletti erőkkel felfegyverkezve készülnek beteljesíteni bosszújukat – de vajon melyikük éli túl a végső összecsapást?

A hatalmas népszerűségnek örvendő V. E. Schwab magával ragadó stílusban kelt életre egy jelmezek nélküli, karcos világot, ahol a szupererőtől nem válik valaki automatikusan jófiúvá, és ahol idővel mindenkinek le kell lepleznie igazi indítékait.

Hirdetés