ViraMors P értékelése


ViraMors P>!
Peter V. Brett: A Nagy Bazár / Brayan Aranya és más történetek

Tisztelni fogom a magúrokat, gondolta Arlen, de örökké harcolni fogok ellenük.

Rövid, mindössze 160 oldalas gyűjtemény, a nagyja – szerintem – nem igazán ad hozzá a ciklus könyveihez, azon belül is leginkább a Rovásemberhez, mert a történetek mind az első kötet alatt játszódnak. De legalább a szószedetek univerzálisak.

Szívem szerint rávésetném, hogy Bevezetők könyve, a kötetben ugyanis található összesen négy történet és két lexikális jellegű gyűjtemény, és ezekhez összesen tartozik összesen hat különböző bevezető, úgy, hogy van, aminek nincs sajátja. El is gondolkodtam rajta, hogy Peter V. Brett egyik hobbija lehet a bevezetőírás.

Egynek jó volt a kötet, de különösebben nem fogott meg. Stilisztikailag változó, nagyon érezni, hogy az Arlen évekkel a regény előtt született, a Megvert Brianne pedig kihagyott jelenet. A Kráziai kislexikon szótár és a Rovások grimoárja pedig – ahogy a címük is mutatja – pár oldalas minilexikonok, meghatározások, rövid leírások, nincs összefüggő szövegük. A Nagy Bazár jó kis kráziai kiegészítő lehetett volna, ha nincs belegyömöszölve minden alapismeret a világról… A Brayan Aranyát viszont szerettem olvasni, az határozottan jól sikerült novella, mehetne bemutató darabnak az Így kell kiegészítő novellát írni kurzusra. A többit viszont tényleg csak a sorozat elvakult rajongóinak ajánlom, akik igényelnek minden plusz morzsácskát a világhoz. Sajnos A Sivatag Lándzsája eléggé kiábrándított az egészből ahhoz, hogy én ne tartozzak ebbe a körbe. Ettől függetlenül nem bánom az olvasást, a Brayan Aranya tényleg jó volt.

Értékelések, benyomások, egyéb szösszenetek írásonként:
A Nagy Bazár: https://moly.hu/reszolvasasok/54410
Kimaradt jelenetek: https://moly.hu/reszolvasasok/54422
Arlen: https://moly.hu/reszolvasasok/54423
A megvert Brianne: https://moly.hu/reszolvasasok/54425
Kráziai szótár: https://moly.hu/reszolvasasok/54426
Rovások grimoárja: https://moly.hu/reszolvasasok/54427
Brayan Aranya: https://moly.hu/reszolvasasok/54561


Peter V. Brett: A Nagy Bazár / Brayan Aranya és más történetek

Peter V. Brett: A Nagy Bazár / Brayan Aranya és más történetek

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az emberiség kis híján kihalt, miután háromszáz éve éhes démonok támadásainak van kitéve. Maroknyi bátor fullajtár merészkedik csak ki az éjszakába, hogy védelmező rovásaik mögött keresve menedéket megőrizzék az összeköttetést az egyre elszigeteltebb települések között. Bálás Arlen bármire hajlandó és bárhová elutazik, hogy megmenthesse a világot. Talán Abban, aki a legkülönfélébb árukkal kereskedik a kráziai nagy bazárban, a segítségére lehet.

A Brayan Aranyába tett út lehetőséget kínál Arlennek, hogy végleg megszabaduljon a Félkarútól – feltéve, hogy hajlandó kockára tenni az életét…

A 17 éves Bálás Arlen felölti új páncélját, majd még inasként első útjára indul egy gyakorlott fullajtárral. Az eredeti tervek szerint egyetlen éjszakát kell a szabad ég alatt töltenie, ehelyett azonban egy hófödte hegyoldalon találja magát. Veszélyes szállítmánnyal igyekszik Brayan gróf aranybányájába, a hercegség egyik legtávolabbi pontjára, miközben Egykarú, a hatalmas kődémon, továbbra is a nyomában van.

„A világon senki el nem tudott volna tántorítani ezektől a novelláktól. A lehetőség, hogy időzzek még egy kicsit a magúrok és a kereskedelem csodálatos világában, igazi gyönyörűséggel töltött el.” – The Speculative Scotsman

„A novellákat olvasva ismét feltűnik, milyen lenyűgöző Brett stílusa. Egyszerűen kötelező elolvasni őket a következő regényre várva.” – Byron Smith

Hirdetés