vicomte P értékelése


vicomte P>!
Roy Thomas: Conan kegyetlen kardja 1.

Az első Conan képregényekkel még valamikor a ’80-as évek legelején találkoztam, a Condor Verlag és az Alföldi Nyomda jóvoltából. spoiler
Akkoriban ugyan jobban lenyűgöztek a szuperhős figurák, de Conan kalandjait is szívesen nézegettük a haverokkal és próbáltunk valami történetet is kreálni a képek mögé. Aztán jött a Galaktika 45. száma, amelyben számos hősies Conan – khm – hommage mellett volt egy baromi tipikus Roy Thomas – John Buscema képregény is helyet kapott.
Ezek után nem meglepő, hogy a tavalyi év egyik – szerencsére csak az egyik! – nagy képregényes dobása számomra a klasszikus Marvel Conanok megjelentetése volt.
Az első kötet még elsősorban a klasszikus, Howard által írt történeteket adaptálta, és ennek megfelelően sztori szinten túl sok újat nem mutatott, de aki hozzám hasonlóan a kedvencei között tartja nyilván a Szülessen boszorkány! vagy a Fekete kolosszus c. novellákat, nem fog csalódni.
A képregények kapcsán pár dolgon azért elmorfondíroztam.
Egyrészt, az adaptált sztorik esetén egészen más lett a narráció, mint azoknál a sztoriknál, amelyeket Roy Thomas már saját kútfőből merített. Az elsőnél lényegesen több a leíró szövegdoboz, amelyek a szereplők gondolatait, érzéseit közvetítik. Ez a technikai egyébként meglehetősen hasonlít a Fülesben megjelent adaptált képregényeknél használthoz, szóval itt valószínűleg arról lehetett szó, hogy megpróbálták visszaadni az eredeti szöveg leíró szintjét is, ami véleményem szerint kicsit faramuci megoldás. A magam részéről nem is feltétlenül éreztem szükségét, hogy a meglehetősen kifejező képek mellé még szöveges nyomatékosítást is kapjon egy-egy gondolat, érzés.
A másik – és ezért nagy respekt Roy Thomasnak – hogy a nem adaptált történetek milyen jól illeszkednek nem csak úgy en block a hyboriai korba, de Conan meglehetősen hézagos élettörténetét is szépen, szinte zökkenőmentesen töltik fel. Ilyen volt a Szülessen boszorkány közvetlen folytatása, a Holdisten hegyénél volt, amiben Yasmela hercegnő már korántsem az az ijedt fiatal lány, aki korábban volt és azt is megtudjuk, hogy Conan milyen kaland nyomán hagyja el Khoraja királyságát, és a kényelmes, testőr parancsnoki és szeretői pozíciót. Ezekben a kiegészítő történetekben Conan sokkal jobb emberismerő, és ezért jóval cinikusabb is, mint Howard történeteiben, de ez szerintem inkább vált előnyére a karakternek – mai szemmel olvasva sokkal emészthetőbb a hozzáállása a világhoz, mint az eredeti sztorikban.
A kötet grafikailag még nem egységes: itt még viszonylag sok különböző rajzolónak ismerhetjük meg a karakterre vonatkozó elképzeléseit. Ezek közül nekem legkevésbé Barry Smith munkái jöttek be – nála még kissé fura a karakterek anatómiája, és a kihúzótól függően néha nem Conan, a barbár, hanem Conan, a balett táncos köszönt rám a lapokról: túl finom vonások, túltupírozott haj, szedett szemöldök… A másik véglet Jim Starlin volt, aki – szerencsére csak egy-egy képen – de megrajzolta Conan, a bunkót.
Buscema persze hozta azt, ami miatt megszerettem a képregényeit – bár itt is érdekes különbségek voltak a grafikában, attól függően, hogy ki volt a kihúzója – de Gil Kane és Tony de Zuniga munkáit is kimondottan hangulatosnak találtam.

25 hozzászólás

Roy Thomas: Conan kegyetlen kardja 1.

Roy Thomas: Conan kegyetlen kardja 1.

A 70-es évek közepén, az újrafelfedezett Conan a barbár lehengerlő sikere után a képregényes világ színe-javának közreműködésével született meg a rendkívül népszerű, felnőtteknek szánt Savage Sword of Conan magazin.

A kötetben olvasható történeteket maga Roy Thomas, a Marvel egykori főszerkesztője adaptálta képregényre. Conan kalandjai többek közt olyan legendás rajzolók képein elevenednek meg, mint John Buscema, Barry Windsor-Smith, Gil Kane, Alfredo Alcala, vagy Jim Starlin.

Most végre a magyar olvasóközönség is méltó formában élvezheti ebben a hiánypótló gyűjteményben Robert E. Howard és követői rendkívüli hatású, klasszikus történeteit eredeti megjelenésük sorrendjében.

A kötet tartalmazza a Savage Tales magazin 1-5, és Savage Sword of Conan magazin 1-5 számainak Conan történeteit.

Hirdetés