Bíró_Júlia értékelése


Bíró_Júlia>!
Terry Pratchett: Rémes regiment

Szivárványos-rószaszínmasnis selyemhippi énem számára a tökéletes háború(ellene)s regény. Avagy mit lehet kezdeni, ha a háború ( a háború, ami öregapáink idején is zajlott már, meg az ő öregapja idején aztán pláne, tulajdonképpen a fene se emlékszik, hogy miért, de a legutóbbi incidensekre valaki mindig van, aki emlékeztessen) tulajdonképpen éppúgy elfáradt már, mint a résztvevői, de abbahagyni mégse lehet, mert az milyenlennemár, befejezniahazaárulóbeszédetottasarokban . És ha már Pratchett a háborúról kezd mesélni – ami amúgy keservesen komplex téma a Korongon innen és túl, ezért is nehéz befejezni például – , akkor már miért ne húzna be a közösbe pár hasonlóan komplex és messzire vezető témát, amúgy pofátlan könnyedséggel? Egy kis női egyenjogúság, de akkor már némi skiccelt társadalomrajzzal, egy kis valláskritika, de akkor már teológia és misztikum kellemes kiegészítésével, fontolva haladás, de akkor már abban a tempóban, ahogy a valóságos haladás is agyonfrusztrálja a radikális reformereket.
A Pratchett-féle humor itt sokkal inkább csípős és keserű bár nem kétlem, hogy a menetelő hadsereg megenné, esetleg meginná, de semmiképp se hagyná ott, mint elegánsan kikacsintós vagy rekeszizmot kockásító fajta, de ebben a formában is jólesik. Az egyes fejezetek végén szomorkás fejfogás mellékhatásként előfordulhat, ahogy spontán szívmelengetődés is. Mindenesetre többedik Pratchett-olvasásnak ajánlom, különösen azoknak, akik épp túladagoltnak érzik magukat a boszorkányos-varázslós alsorozatokból* .

* Előfordul ilyen egyáltalán?


Terry Pratchett: Rémes regiment

Terry Pratchett: Rémes regiment

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Hirtelen, vad ötletként kezdődött…

Mellék Marinak sietve fiúvá kellett válnia. A haját levágni és nadrágot húzni könnyű volt. De azt megtanulni, hogy nyilvánosan szellentsen meg böfögjön, és hogy úgy járjon, akár egy majom, sokkal több időt vett igénybe…

Aztán felcsapott a seregbe, és elveszett bátyja keresésére indult.

Csak épp tombol a háború. Bár mindig is tombolt valamilyen háború. És Mari a bajtársaival bármiféle kiképzés nélkül a kellős közepén találja magát – az ellenség pedig vadászik rájuk.

Az ő oldalukon ezzel szemben csupán a sereg legcsavarosabb eszű őrmestere és egy kávémániás vámpír áll. Vagyis hát… van egy Titkuk is. És ahhoz, hogy a háborút az ellenséges seregek szívében megnyerje, minden tehetségét latba kell vetnie… a Rémes regimentnek.

Hirdetés