Voorhees értékelése


Voorhees>!
David Eddings: A prófécia gyermeke

Nem először döbbenek rá arra, hogy egyszerűen imádom a nagy mesélőket. Még akkor is, ha igazából semmi különös nem történik ezen a nagyjából 350 oldalon. Mert ez a könyv szinte olvastatja magát, én pedig úgy érzem magam, mint egy kandalló mellé kuporodó kisgyerek, aki tátott szájjal hallgatja Eddings nagypapa történetét.

Mondhatnám, hogy többet vártam a Belgariad sorozat első kötetétől, de igazából nem is csalódtam. Könnyen csordogáló cselekmény, szinte fájdalmasan nyilvánvaló következtetések (Garion észjárása még egy csigáéhoz képest is lassúnak tűnik néha), lineáris történet, átlagos szereplők. Kifejezetten izgalmas rész szinte nincs is a könyvben, mégis olyan szerethető, olyan jó érzés olvasni, mint amilyen jó volt tavaly ősszel Raymond E. Feistet. Ami érdekes, hogy Feist a Résháború sorozatát ugyanabban az évben kezdte, mint amikor Eddings is a Belgariad sorozatot. Két nagy kortárs mesélő. A harmadik a nyomdokaikon nem sokkal később lépkedő Robert Jordan, akinek az Idő Kereke sorozata eddigi fantasy olvasmányaim legkedvesebb emléke.

Talán a 90-es években a magyar fantasy olvasótábor még jobban vette az ilyen lassan folydogáló cselekményű történeteket, a mai piacon már kevésbé állná meg a helyét. Ugyanakkor már az első kötetből egyértelműen látszott, hogy a klasszikusok között ott a helye. Nagy örömömre szolgált elolvasni.


David Eddings: A prófécia gyermeke

David Eddings: A prófécia gyermeke

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

AMÍG A SÖTÉT ISTEN ALSZIK

Ahogy a történetmondók mesélik, hosszú idővel ezelőtt Torak, a gonosz istenség uralni akarta az egész világot, ezért háborúba taszította az isteneket és az emberek népét. Ám Belgarath, a varázsló vezetésével néhány bátor embernek sikerült visszaszereznie a Gömböt, amely képes megvédeni a nyugat népét. A prófécia szerint amíg az ereklyét Rivában őrzik, az emberiséget nem fenyegeti veszély.

Ám ez csak legenda, és Garion nem hisz sem a mágiában, sem a végzetben, pedig egy árnyék nélküli férfi már évek óta a nyomában jár. A fiút egy csendes kis tanyán nevelte fel Pol nénikéje, és Garion sosem gondolta volna, hogy a Hitehagyott fel akarja ébreszteni a rettegett Torakot, vagy hogy nemsokára egy fantasztikus, kalandokkal és veszélyekkel teli utazásra viszik őt azok az emberek, akiket szeretett… de akiket sohasem ismert.

Egyelőre még nyugodtan álmodhat az ártatlanságról, és békés, vidéki hétköznapjait nem dúlja fel különös öröksége. Egyelőre…

Hirdetés