Noro  értékelése


Noro >!
George R. R. Martin (szerk.): Aces High

Míg a Wild Cards sorozat első része kifejezetten a világépítésre és a különféle hősök előszámlálására összpontosít, a második kötet inkább egy összefüggő történet elmesélését tűzi ki céljául. Egységes cselekmény, egymásra odafigyelő szerzők, erős szerkesztés jellemzi a szinte már regényként is olvasható kötetet. G.R.R. Martin és a hagyományos sci-fiben otthonosan mozgó Walter Jon Williams több szakaszban leközölt írásai adják a gerincet, amelyre a többi szerző felfűzi saját kalandjait.

A fekete lap vírus támadása után mintegy 40 évvel újra földönkívüliek fenyegetik a Földet, bolygónk azonban – bár még mindig rendkívül tudatlan az univerzumot illetően – már nem annyira védtelen. Valószínűtlen hősök sorakoznak fel e novellákban, közülük sokan nem is tudva, miért passzolgatják egymás között a kozmikus hatalommal bíró „tekegolyót”. A zavarosban halászó szabadkőművesek szektáját mondjuk lehetett volna határozottabb kézzel is megrajzolni, de a kötet utolsó jelenetében olyan szépen kikerekedik, miféle csillagközi szélhámosságról is van szó esetükben, hogy én mindent megbocsátok ezért a jó ötletért.

Mindehhez a szerzők többsége egészen eredeti főhősöket húzott elő a kalapjából. Ilyen Modular Man, a túlságosan tökéletes android, akinek a gonosztevők mellett alkotója kicsinyességével is meggyűlik a baja. Captain Tips, aki különböző drogok hatása alatt különböző szuperhősökké változik, mind eltérő személyiségekkel. Vagy Demise, aki a halálból tért vissza, és képes ezt a halál-élményt átsugározni mások agyába. Megjelennek kedvenceim az első kötetből: a magát minden ébredéssel megújító Croyd és a legzárkózottabb szuperhős, a Teknőc is. Apróbb személyes problémám, hogy a bevezetőben és a nagy fináléban két olyan figura szerepel, akiket már az első könyvben sem szerettem (Fortunato és az íjász), de az őket kitaláló írók is bedobtak néhány érdekes csavart a történetbe. A legjobban talán a Martin által megírt intermezzók hőse, a Rozmár sikerült: ez a magát közönséges újságárusnak álcázó alak az események igazi kulcsfigurája.


George R. R. Martin (szerk.): Aces High

George R. R. Martin (szerk.): Aces High

After the alien virus struck humanity in the wake of World War II, a handful of the survivors found they possessed superhuman powers. The Wild Cards shared-world volumes tell their story. Here in book two, Wild Cards II: Aces High, we trace these heroes and villains through the tumultuous 1980s, in stories from SF and fantasy giants such as George R. R. Martin, Roger Zelazny, Pat Cadigan, Lewis Shiner, Walter Jon Williams, and others.

Hirdetés