Voorhees  értékelése


>!
Voorhees 
Veres Attila: Éjféli iskolák

A kötet elolvasása után már biztos vagyok benne, hogy a legbetegebb fantáziájú írók nálunk élnek.

Talán jókor, talán rosszkor talált meg, ugyanis ezelőtt egy horror antológiát olvastam, szintén magyar szerzőktől, így megvolt az alaphangulatom. Amit azonban Veres Attila művel, az szinte mindig túlmegy a jó ízlés határán. Erősen túlzásba vitt pornó, minden finomságtól mentes szexualitás, kisiklott és céltalan életek jellemzik ezeket az írásokat. Az egyveleg mégis megdöbbentően izgalmas, ijesztő, sokrétű és bizony elgondolkodtató.

Nagyon tetszettek a finoman elejtett utalások, melyek az alkotásokat lazán egymáshoz kapcsolták. A szerzőnek van egyfajta eredeti, erősen abszurd humora, mely áthatja a műveket, és a borzongás közben néha azért mosolyra is húzódik az olvasó szája. Szintén nagyon pozitív, hogy mindegyik történet helyszíne Magyarország, ugyanakkor, mintha legtöbbször nem is kis hazánkban járnánk, inkább egy alternatív álomföldön.

Némely sztori kifejezetten gusztustalan. A Visszatérés az éjféli iskolákba alaphangulata is rendkívül nyomasztóra sikeredett, de amikor a termések learatása és felhasználása került szóba, bizony erősen húztam a számat. Ezzel együtt az egy kegyetlen jó szerzemény.

Egy-két gyengébb történet került a kötetbe, amik nekem személy szerint nem igazán tetszettek, de ez teljesen szubjektív. Mindegyik novella rémtörténet a javából. Nekem a Szorozva nullával volt a kedvencem, ami egy ízig-vérig lovecrafti alapokon nyugvó weird történet. A Kisgömböc pedig az egyik legijesztőbb és legynomasztóbb írás, amit valaha olvastam.

Mindenesetre, mint józan ember, remélem, hogy a novellákban szereplő gonosz dolgok soha nem léteztek és nem is fognak létezni, illetve megtörténni. A kötet maximálisan teljesíti feladatát, jól ráijeszt az olvasóra. Az írások utóhangja pedig napokig megmaradt még a fejemben. Jó érzés, hogy magyar szerzőtől is ilyen színvonalas művet olvashatunk.


Veres Attila: Éjféli iskolák

Veres Attila: Éjféli iskolák

Magyarország, ahogy még sosem láttuk.

Egy város felfalja lakóit. Egy pornóforgatás, ahol a szereplők nem egészen emberek. Egy borkóstolás, ahol az italba idegen életeket zártak. Egy falu, ahol embereket termesztenek a földeken. Egy növény, amely a túlvilágra nyit átjárót. Egy szeméttelep, amely a világ legértékesebb anyagát őrzi. Egy wellness, amely szó szerint maga a pokol.

15 történet, amelyek elolvasása után a világ sokkal furcsább hely lesz. Történetek iszonyattal végződő szerelmekről, rettenetes vágyakról, nyaralásokról, ahol a szerencsések halnak meg először. Történetek átalakulásokról, kísértésekről, zenekarokról, amelyek őrületbe csábítanak. Történetek halálról és életről, és az állapotokról, amikor a kettő között nincs különbség.

Veres Attila az Odakint sötétebb című bestseller után most egy novelláskötettel jelentkezik, amelyben ismét bizonyítja, hogy miért ő a magyar weird irodalom legfontosabb szerzője.

Hirdetés