Málnika P értékelése


Málnika P>!
Miriam Toews: Minden kis nyamvadt bánatom

”… folyton jönnek a napok, megállíthatatlanul, a nap felkel, a madarak énekelni kezdenek, egy pillanatra felcsillan a lehetőség, a kínzó remény, aztán vége, megint sötétté válik minden, és a nap megint egyszerűen csak egy újabb gyötrelemmé válik. A napok kínjaitól nincsen szabadulás.”

A Minden kis nyamvadt bánatom kétségtelenül nem könnyű olvasmány, témája ugyanis az öngyilkosság, azonban igyekszik a keserű hangulatot iróniával és humorral oldani, amire a legsötétebb napokon is szükség van a túléléshez. Az elbeszélő ezúttal rendhagyó módon nem a meghalni vágyó szereplő, hanem annak egy családtagja. Yoli ugyanis szeretett testvére életét szeretné megmenteni, miközben Elf egyetlen célja, hogy véget vessen annak. spoiler

Érdekesség, hogy a családnak ugyanavval a traumával kellett megküzdenie, mégis teljesen másként reagálnak rá. Elf ráadásul népszerű zongoraművész és boldog párkapcsolatban él, ennek ellenére gyötrelemként éli meg a napokat, míg Yoli életében jóval kevésbé jönnek össze a dolgok, mégis próbál mindezen felülemelkedni, és megadni az esélyt a holnapnak, miközben a sors által rendesen próbatételek elé állított édesanyjuk egy igazi túlélő. Mindez felveti a tudományt is régóta foglalkoztató kérdést, azaz, hogy a depresszióért és az öngyilkossági hajlamért mennyiben a genetika, az átélt trauma, az élethelyzet vagy az annak hatására aktiválódott gén a felelős. Tudományos válaszokra ezúttal természetesen ne számítsunk, azonban felvetődő kérdésekre annál inkább. A regényben sokkal kevesebb a cselekmény, mint a lelki vívódás, a töprengés és a feldolgozás. Valószínűleg ez az, amiért kevésbé éri el az olvasók többségét, pedig egy nagyon fontos témát, sajátos megközelítésben feldolgozó könyvről van szó.


Miriam Toews: Minden kis nyamvadt bánatom

Miriam Toews: Minden kis nyamvadt bánatom

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Elf és Yoli nővérek.
Elf világhírű zongorista, elbűvölő, gazdag, boldog házasságban él – és meg akar halni.
Yoli elvált, összetört, vicces, mindig más ágyában köt ki, miközben az igazi szerelmet keresi – és kétségbeesetten meg akarja menteni a nővérét.
Mikor Elf a legutóbbi öngyilkossági kísérlete miatt hetekre kórházba kerül az újabb turnéja előtt, sem húga, sem szerető férje, Nic nem tudják, mit is tegyenek, versenyt futnak az idővel. Visszahozhatják-e még időben az életbe? Számít-e egyáltalán bármit is a családi szeretet és a közös élmények?
Miriam Toews regénye egyszerre humoros és érzelmekkel teli, finom és felkavaró, szórakoztató és elgondolkodtató mű a szeretet határairól és az elképzelhetetlen kihívásokról, amikor a gyermekkor a felelősségek új, felnőtt országává válik.

Hirdetés