Nevox értékelése


>!
Nevox
Robert Jordan – Brandon Sanderson: Az Éjfél Tornyai I-II.

NEm lehet ezt a kötetet önmagában értékelni, ez a Gyülekező Fellegek szerves része, folytatása, kissé tükörregénye. A szálak összeérnek és közeleg az Utolsó Csasta, a z Árnyéák megindul. Bár némelyik szolgája mlg fondorlatos terveket sző az aes sedai-ok, vagy éppen Perrin ellen, valójában a Sötét úr és a Sárkéány küzdelme ez, amit nagyon jól lehet érzékelni. Gyorsabb, lendületesebb a kötet, mint a korábbiak, Hatalmas csata dúl Északon és Ostrom alá kerül a Fehér Torony is. Utóbbi szimultán Perrin farkasálombeli küzdelmével nekem az egyik legemlékezetesebbb ütközet, amit fantasyban olvastam, mégis mind felvezetés az utlsó kötethez.
Tetszett, hogy Rand felemelkedett, szinte földöntúli bölcsességgel és tudással szereli le a folyton őt irányítani akarókat és old meg konfliktusokat. Perrin karaktere révbe ért, elfogadja, hogy nem menekülhet sorsa elől, miszerint hadvezér lesz, de a legjobban megintcsak Mat sztorija tetszett, különösen a végső kalandja, ami szintén páratlan elemi erejű fantasy küldetés. Az aes sedaiokat és kissé Elayne -t is azionban kezdem úgy érezni, hogy csak megnehezítik Rand dolgát, mint segítik. Tény, hogy Andor királynőjének küzdelmei a trón megszilárdítása érdekében ügyes és nagyon szépően felépített politikai machinációk, amelyek sokat emeltek Elayne addig karakterén.
A végső jelenet pedig nekem ott lesz a kedvenceim között ebből a sorozatból, elemi erejű, magasztos, epikus, amilyennek egy high fantasynak kell lennie.


Robert Jordan – Brandon Sanderson: Az Éjfél Tornyai I-II.

Robert Jordan – Brandon Sanderson: Az Éjfél Tornyai I-II.

Kezdetét vette az Utolsó Csata. Repedeznek a Sötét Nagyúr börtönét lezáró pecsétek. Bomlani kezdett a Minta, az Árnyék seregei pedig özönvízként megindultak a Fertőből.

Beköszöntött a harmadik kor alkonya.

Perrin Aybarát a múlt árnyai – a farkasok Mészárosa, a fehérköpenyek – üldözik, és vállára nehezedik a vezérség teljes súlya. Miközben az árnyak ellen küzd, egy láthatatlan ellenség egyre szorosabbra húzza a hurkot a nyaka körül. Csak akkor szállhat szembe vele, ha Tel’aran’rhiodban megtalálja a válaszokat.

Közben Matrim Cauthon is elindul, hogy végrehajtsa élete legnehezebb küldetését. A kő boltívek mögötti birodalom teremtményei – az aelfinnek és az eelfinnek – egyszer már összezavarták, kigúnyolták, végül pedig fel is akasztották. De ő reméli, hogy még egyszer, utoljára összecsapva velük helyrehozhatja a dolgait. A Kerék azonban sző, és a Minta jő. Végig kell játszania a megnyerhetetlen játékot, mert a Ghenjei-torony fontos titkot rejt: odabent kiderül, hogy mi történt egy rég elveszett barátjával.

Változik a Minta. Közel a vég. Dovie’andi se tovya sagain – Ideje dobni a kockákkal.

Robert Jordan világhírű sorozatának utolsó előtti kötetében drámai és megrázó módon folytatódnak a hősök kalandjai. Jordan 2007-ben hunyt el; a sorozat utolsó három regényét Brandon Sanderson azokra a feljegyzésekre alapozva írta meg, amelyet az Idő Kereke sorozat megalkotója hagyott hátra.

Hirdetés