Szilárd_Berke IP értékelése


Szilárd_Berke IP>!
Robert Jackson Bennett: Lépcsők városa

Nem értettem, miért kedvelik olyan sokan ezt az anyagot, de végül úgy érzem, méltán hivatkoznak rá a legjobbak között. A világépítés mesés, példa értékű, és ahogyan elindítja a történetszálakat, majd apránként adagolja a feszültséget, az is hibátlan. Akadnak írástechnikai csemegék is, olyanok, amelyekkel ritkán találkozni.
Számos emlékezetes jelenet akad, legyen szó akár egy-egy találkozásról, összetűzésről, vagy adott helyiség átkutatásáról. Gyakorlatilag sikeres ötvözete egy klasszikus kriminek és epikus fantasy alzsánernek. Olvasás után – így vagy úgy – de Brandon Sanderson, P.F. Hamilton, Ian M. Banks és N.K. Jemisin neve jelenik meg előttem, világépítés, aprólékosság, színesség, jellemábrázolás, stílus szintjén.

3 hozzászólás

Robert Jackson Bennett: Lépcsők városa

Robert Jackson Bennett: Lépcsők városa

„Óriási történet, szenzációs világépítés, és te jó isten, Sigrud karaktere. Imádni fogjátok Sigrudot.”
Brent Weeks

Az ember jobb, ha óvatos, amikor olyan városban kell egy titokzatos gyilkos nyomába erednie, mint Bulikov. Mert itt a világ teljesen más szabályok szerint működik. Amikor a város isteneit elpusztították, uralmukat megdöntötték, imádatukat betiltották, a valóság szövete darabokra hasadt Bulikovban. A lépcsők azóta a semmibe vezetnek, a sikátorok a múltba nyíló átjárókká váltak, az utcákon a bűnözők nyomtalanul eltűnnek.
Shara Thivanit hivatalosan diplomataként küldte ide az elnyomó birodalom. Valójában viszont országa egyik legjobb kéme, akinek most egy gyilkost kell kézre kerítenie. Ahogy a nyomozás egyre súlyosabb titkokat tár fel, úgy rajzolódnak ki fokozatosan Shara előtt egy sötét összeesküvés körvonalai. A nő hamarosan gyanakodni kezd, hogy a szörnyű város uralkodói talán nem is haltak meg – és Bulikov kegyetlen uralma könnyen visszatérhet.

„Egy minden részében eredeti, szürreális város… a valóban újszerű fantasyk kedvelőinek most Bulikovban van a helyük.”
New York Times Book Review

Hirdetés