Szilárd_Berke I értékelése


>!
Szilárd_Berke I
Hernád Péter: Hollóember

Hernád Péter (Soren Ward) újabb arcát mutatta meg a Hollóemberrel, és amit a regényben hozott, nekem éppúgy bejött, mint az Ammerúniás kötetek esetében. Kevesebb ugyan a meglepetés faktor, és picit ráérősebben csordogál a történet, mint azt megszoktam tőle, de összességében hangulatos, szórakoztató, maradandó anyag. Az író alaposan megfesti az alternatív Magyarországot/Budapestet, mint életteret, elidőzik az egyes karakterek, mellékszereplők, akár épületek jellemzésével, de amint felveszi az ember az alkotó ritmusát, kifejezetten harmonikus lesz az összkép. Egyáltalán nem zsánerem írott formában a szuperhősös „urban fantasy”, de Péter lerombolt bennem bizonyos ellenállásokat. Mindenképp elolvasom a folytatásokat, annál inkább, mivel a Garabonciás Osztag további szereplői – Lilla, Konrád, Ignác – kellően érdekesek ahhoz, hogy nézőpont karakterként még közelebb kerülhessek hozzájuk. Ignácra különösen kíváncsi vagyok (tizenhatodik századi megtestesülése Gáspár vitéz, lovagkarddal, láncos buzogánnyal). :D


Hernád Péter: Hollóember

Hernád Péter: Hollóember

Szuperhősök. Különleges képességekkel bíró, álruhás jótevők. A képregények és a mozivászon sztárjai. Rendszerint Amerikához szokás kötni őket, pedig…

Garai Gábor, azaz Hollóember éjszakánként Budapest egén járőrözik. Koltai Lilla, vagyis Fürkész, nyitott könyvként olvas mások gondolatai között. Vész Konrád, alias Fanyűvő sebezhetetlen harcos. Homonnai Ignác, más néven Pannónia Parancsnok emlékszik valamennyi őse életére, így évezredek tapasztalata áll a rendelkezésére. Ők négyen alkotják a Garabonciás Osztagot, a Magyarországot oltalmazó szuperhős alakulatot.

A lehetőségeik azonban nem mérhetőek nyugati kollégáik lehetőségeihez. Űrbázis helyett elhagyatott városszéli víztorony a központjuk, repülő erőd híján húszéves kisteherautón indulnak küldetésre. Elégedetlenségük napról-napra nő, hol egymás ellen áskálódnak, hol a világ szuperhősei felett álló korlátlan hatalmú szervezet, a Kamara ellen lázonganak.

A megalkuvást nem ismerő Hollóember egyre gyakrabban érzi, hogy rossz irányba haladnak. A csapat szétesőfélben van, márpedig amikor a pesti éjszakában elszabadul az ősi iszonyat, csakis ők állhatnak az útjába. Ám ahhoz, hogy az ellenségükön felülkerekedjenek, először a saját démonaikat kell legyőzniük.

A Garabonciás Osztag-sorozat első kötetében Hernád Péter kiváló érzékkel mutatja be a szuperhősök egyszerre emberfeletti és emberközeli jellegzetességeit, a közeli jövő Magyarországának ismeretlen, mégis minden ízében ismerős világába is elkalauzolva a modern fantasztikum kedvelőit.

Hirdetés