Lisie87 P értékelése


>!
Lisie87 P
Tünde Farrand: Farkasország

Elhiszem, hogy ez egy megosztó könyv. Van, akinek tetszik és van, akinek nem. Van pár ilyen könyv a kedvenceim között, amikre úgy gondolok vissza, hogy „igen, ez nekem valami olyan élményt nyújtott, amit másoknak nem”. Szerintem ez a könyv is oda fog tartozni.
A disztópiákra már ritkán visz rá a lélek, és nem is nagyon élvezem őket. Nem tudom teljesen megfogalmazni, hogy ez számomra miért másabb, mint a többi. Talán azért, mert maga a társadalmi felépítés valóságosabb, mint az átlag (zombitámadás utáni kolóniák, vagy harcoljunk meg egymással és szórakoztassuk a népet, stb. ). Nagy vonalakban elmeséltem férjemnek, hogy milyen könyvet olvasok most, hogy hogyan épül fel a rendszer, annyi volt a reakciója, hogy hát ez most is így van. Igaza van, az emberiség történelme során mindig voltak nagyon gazdagok, gazdagok és szegények. Itt viszont sok olyan negatív dolog válik valósággá, amit a mai társadalmon még nem lehetne keresztül vinni. Pedig szerintem biztos vannak, akiknek tetszene az ötlet. Ha mondjuk objektíven, érzések nélkül nézzük a dolgot, akkor igaza van a könyvben a vezetőségnek. Milyen a jó társadalom? Ahol mindegy egyén hasznot termel, fogyaszt, hogy menjen a gazdaság és akik nem tartoznak ide ( öregek, betegek, gyengék) azokra nincsen szükség. Persze ez így leírva elég durva, és egyik jó érzésű ember sem helyeselné. Kell hozzá egy kis cukormáz ( Méltóságházak), egy kis porhintés és népámítás és megvan a tökéletes recept. A birkatársadalom, aki elégedett és mindenben meg akar felelni a rendszernek.
A regény nagy részében ezt mutatja be az írónő. De mi van, ha az ember szeméről lekerül a hályog? Ha saját bőrén tapasztalja meg, hogy milyen az édenkertből kiesni a halandóságba. Nincs biztos jövőd, mindentől meg vagy fosztva és tudod, hogy a legvégén ott a legnagyobb félelmed, a halál.
Hogy miért Farkasország? Ismeritek a mondást, hogy ember, embernek farkasa . Van az szint, ahol ha bármit megtehetsz, akkor előjönnek az ősi állati ösztönök. spoiler De írhatnám akár a fogyasztói szintek közötti ellentéteket, kirekesztést és lenézést is.
Pár gondolat a végéről. Bevallom volt egy mélypont a regényben, amikor a kezdeti lelkesedésem alább hagyott. Aztán eljutottam a történet végéhez, amikor már tényleg csak egy spoiler , szóval megjött ez a megoldás, és spoiler és ez valahogy annyira jót tett a lelkemnek, mert én ilyen vagyok. Nem szeretem a komor valóságot,szeretem az irracionális spoiler befejezéseket.

2 hozzászólás

Tünde Farrand: Farkasország

Tünde Farrand: Farkasország

2050, London: a társadalom a szűk eliten kívül a fogyasztás alapján tagolódik három rétegre, és mindenkinek eleget kell dolgoznia, keresnie és költenie, hogy kiérdemelje lakhatási jogát. Amikor pedig valaki már nem költi tovább a pénzét, nonprofit személynek minősítik, és vissza kell vonulnia valamelyik fényűző Méltóságházba, ahol előbb kilenc csodás hónap várja, aztán a békés eutanázia.
Miután az építész Philip egy nap a bankszámláján lévő megtakarítással együtt eltűnik, felesége, Alice azon kapja magát, hogy biztosnak hitt otthonát és lakhatási jogát is elveszítheti. A nő nekilát kideríteni, mi történt, és nyomozása során nemcsak saját családja sorsáról, hanem az új társadalmi rend mögötti valóságról is megtudja a szörnyű igazságot.
A Magyarországon született, de Angliában élő szerző bemutatkozó regénye ijesztően aktuális disztópia a Ne engedj el… szellemében.

Hirdetés