borbolya3 értékelése


>!
borbolya3
Orhan Pamuk: Furcsaság a fejemben

Nagyon szeretem az olyan nagyívű regényeket – lehetőleg egy szerteágazó család történetével megfűszerezve –, amikben egy számomra még ismeretlen ország/város és kultúra története kerül hozzám közelebb. A török világot Isztambul több évtizedes történetén keresztül fedezhetjük fel, és miközben a folyton nyüzsgő és változó város utcáit járjuk keresztül-kasul, együtt barangolhatunk Mevlut furcsaságokkal teli fejében is. Mevlut megrögözött optimizmusát naivságának álarca mögé rejti, és a folyamatosan változó isztambuli környezetben is megmarad a bozaárusítás hagyománya mellett, nem törődve azzal sem ha a kutyák megugatják vagy az emberek megmosolyogják. És pont emiatt a maga mellett megmaradás miatt érzem most úgy, hogy új kedvenc irodalmi hőst avattam magamnak.


Orhan Pamuk: Furcsaság a fejemben

Orhan Pamuk: Furcsaság a fejemben

A Furcsaság a fejemben szerelmi történet, ugyanakkor modern eposz is. Orhan Pamuk hat évig dolgozott a regényen, amelyben a bozaárus Mevlutnak és három éven keresztül szerelmes levelekkel ostromolt kedvesének isztambuli életét meséli el.
Mevlut 1969 és 2012 között több mint negyven éven át árult joghurtot, bozát és piláfot Isztambul utcáin, volt parkolóőr és sok minden más. Figyelte, hogyan telnek meg az utcák a különféle emberekkel, hogyan rombolják le és építik újjá a város nagy részét. Látja az Anatóliából érkezőket és a meggazdagodókat; ugyanakkor tanúja az ország átalakulásának, a politikai csatározásoknak és puccsoknak. Az különbözteti meg másoktól, hogy érdekli, milyen furcsaság van a fejében. Soha nem tesz le arról, hogy téli estéken bozát árusítson, és a kedvesének kilétén gondolkozzon.
Az ember szándéka vagy a sors a fontosabb a szerelemben? Tőlünk függ, hogy boldogok avagy boldogtalanok leszünk, vagy tőlünk függetlenek a velünk megtörténő események? Miközben a Furcsaság a fejemben ezekre a kérdésekre keresi a választ, a családi élet és a városi lét közötti összeütközésekről, a nők otthoni kiszolgáltatottságáról és haragvásairól is képet ad.

Hirdetés