Voorhees értékelése


Voorhees>!
Abraham Merritt: Kígyóanya

Merritt műveinek cselekményét nagyjából fel lehet húzni egy kaptafára: adott egy sármos, tipikus amerikai férfi főhős, egy megmentésre és szerelemre áhítozó, de azért nem teljesen elesett hölgy, és a teljes sztori kettejük körül épül fel, természetesen a hölgy megmentését célozva elsősorban. Azonban nekem pont ez a kiszámíthatóság adja a szerző műveinek igazi zamatát.

Ugyanis, míg a cselekmény többé-kevésbé egysíkú Merritt műveiben, a helyszínek korántsem azok: ezúttal az Andok varázslatos tájain kalandozhatunk Nicholas Graydonnal és bajtársaival. Az Andok egy elfeledett, minden civilizációtól távol eső völgyében él egy ősi nép, akik legyőzték a halált, dinoszauruszokat tartanak hátasként és vadászként, és tudományuk, valamint ősi bölcsességük messze meghaladja a modern emberét. Ebbe a közegbe izgalmas volt belépni, és ezen felül a szerző a szereplők garmadáját még természetfeletti lényekkel is tarkítja. A képzeletére tehát nem lehet panasz.

A történet megállja a helyét, az én ízlésemnek ezúttal azonban kevesebb izgalom és több szöveg jutott, így nem szórakoztam teljesen felhőtlenül. A Kígyóanya és Graydon beszélgetései néhol már céltalannak hatottak, és elég kevés szó esett az ősi nép találmányairól, bár ezek fegyverként történő felhasználását Merritt többször is szemléltette. Kifejezetten érdekes azonban Graydon okfejtése, ahogy minden, általa látottra tudományos magyarázatot keres és általában talál is, azonban a háttérben mindig ott lebeg a megmagyarázhatatlan természetfeletti. Az író zseniálisan ötvözi a korabeli (1930-as évek) tudományát és a varázslatos jelenségeket, és teszi ezt úgy, hogy kézenfekvőnek fogadja el az olvasó a kész tényeket és nem keres racionális magyarázatot.

A kiadás sajnos hagy némi kívánnivalót maga után, a mű megérne egy újrafordítást, a szerkesztői munka és a szöveg tördelése borzalmas. Talán már leírtam egy másik értékelésemben, de újra hangsúlyozom: Merritt művei megütik azt a színvonalat, hogy egy kiadó gondozásba vegye azokat és egy köntösben újra kiadja. Örömteli számomra, hogy a szerzőtől, a pulp korszak kiváló alkotójától egyre több írás jelenik meg magyarul. Aki egy jó kis klasszikust keres, ne hagyja ki, nem fog csalódni.


Abraham Merritt: Kígyóanya

Abraham Merritt: Kígyóanya

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Nicholas Graydon egy legendás kincs után kutatva egy eldugott, világtól elzárt, távoli völgyre bukkan, ahol civilizált ember még nem járt soha. Ezt a világot rég elfeledett, ősi lények és dicsőséges múlt szörnyei lakják.
Graydon találkozik egy fiatal lánnyal, Suarrával, és hiába űzik el a völgy halálosan veszedelmes, láthatatlan őrzői, Suarra miatt visszatér a tiltott völgybe. A lány azonban nem lehet az övé, amíg Yu-Atlanchi földje meg nem szabadul Nimirtől, a Gonosz Árnytól. És csak egyetlen hatalom van, amely szembeszállhat Nimirel, és ez nem más, mint a Kígyóanya, egy rég letűnt faj utolsó tagja. Ám a Kígyóanyához vezető út millió veszedelemmel van kikövezve, s Graydonnak meg kell küzdenie Lantluval, a dinoszauruszlovassal, a vérengző gyíkemberekkel és persze magával a Sötét Úrral.

Hirdetés