Noro  értékelése


Noro >!
Luke Scull: The Grim Company

Van bárki, akinek e regény címéről nem A Fekete Sereg jut eszébe? Luke Scull – ezzel a névvel mi mást is írhatna, mint grimdarkot :D – nem is csapja be az olvasóit, mert bár a „kompánia” nála ugyan nem egy zsoldosseregre utal, de kétségtelenül egy profin megírt, sötét hangvételű, antihősies történetet tett le az asztalra. Könyvében jól elegyedik a realizmus a fantáziával, és a féltégla effektusnak sem esik áldozatául. A szerző kimondottan jól bánik a szavakkal, hangulatosan mutatja be világát és igényesen fogalmaz. Egyáltalán nem érződik, hogy elsőkönyves íróról van szó.
A világ, bár csak nagyon nagy vonalakban, de a Dark Sun szerepjáték-univerzumát juttatja eszembe: halhatatlan, zsarnoki máguskirályok uralkodnak a haldokló világ utolsó városai fölött, és magából a földből szipolyozzák ki a varázserőt. (Pontosabban bányásszák, mivel a halott istenek vére megkövült formában nyerhető ki a földből.) Mindegyik máguskirálynak megvan a maga jellegzetes stílusa: egyikük varázstárgyakba fekteti a hatalmát, a másik a halottak szellemeit köti magához, a harmadik szörnyetegekké változtatja harcosait. A világ varázserő-tartalékai azonban végesek, így a megmaradt lelőhelyekért ádáz harcok dúlnak – amelyekben többnyire nem az uralkodók halnak meg először.
A jó grimdark elsősorban hangulat kérdése, és a Grim Company-é mindenképpen az eltaláltak közül való. De Luke Scull a szereplőit is ötletesen válogatta össze. Akad közöttük kiöregedett (aki tényleg öreg, ez jól átjön a figurából) barbár harcos, magát hősnek képzelő, naiv fiú, kerekesszékben vegetáló, bukott mágus, és a máguskirályok szolgái is képviseltetik magukat a nézőpont-karakterek között. De maguk a halhatatlan uralkodók sem maradnak arctalan szörnyetegek, többüknek is betekinthetünk a kártyáiba. (Mellesleg ilyet talán épp A Fekete Sereg lapjain láthattunk először: Glen Cook sorozata szintén nagyon jó volt abban, hogy megmutassa a fekete mágusok lelke mélyén megmaradt emberi vonásokat). A történet is méltó a fentiekhez, bár én némiképp kifogásolhatónak érzem, hogy az északi boszorkány szála nem ért össze egyetlen másik főhősével sem. De csavarokban és meglepetésekben nincs hiány. spoiler
Nem fogok nekiállni annak, hogy Abercrombie-hoz hasonlítgassam, mert az nem szokott szerencsésen elsülni, de ez jó volt. Még ilyeneket!

3 hozzászólás

Luke Scull: The Grim Company

Luke Scull: The Grim Company

This is a world dying.

A world where wild magic leaks from the corpses of rotting gods, desperate tyrants battle over fading resources, impassive shapeshifters marshal beasts of enormous size and startling intelligence, and ravenous demons infest the northern mountains. A world where the only difference between a hero and a killer lies in the ability to justify dark deeds.

But even in this world, pockets of resistance remain. When two aging warriors save the life of a young rebel, it proves the foundation for an unlikely fellowship. A fellowship united against tyranny, yet composed of self-righteous outlaws, crippled turncoats and amoral mercenaries.

Hirdetés