Nevox értékelése


Nevox>!
Ed McDonald: Hollóvér

Jó volt visszatérni Valengradba, és ezúttal azonnal beszippantott a világ, a sztori, az események nagyon gyorsan felpörögnek és gyors vágtában követik egymást. Galharrow most sokkal jobb állapőotban van, egyrészt az Éjszárny különítmény maga is feljebb került a társadalmi rablétrán, több pénzt kapott és új embereket, új irodát, de ugyanazt a főnököt, Szarkalábat és később az Névtelen egyik részét képező hollót.
A cselekmény először két szálon fut, részben az első jelenetben megismert és hamar el i búcsúztatott navigátor megbízója utáni nyomozás, másrészt a Fénylány elképesztő sebességgel terjeszkedő kultusza, vallása kapcsán felmerülő problémák és persze a Főorom. A hangulat továbbra is elsőosztályú, az író stílusa dicséretes és nagyon grimdarkos, míg kedvenc Éjszárny parancsnokunk kénytelen felellőséget vállalni tetteiért, és a lelkiismertetét megvizusgálnio, miben is hisz igazán. Hősszerelmes és egyszerre kiábrándult lélek, akiknek a saját igazságérzete ad támaszt, hogy ne csússzon le méginkább. Itt azonban régi, apai érzések is előkerülnek, melyek szerintem igencsak jól működnek a regényben.
Tetszett, hogy a mostani új/régi főellenség léte és szerepe, motivációi szervesen következnek az első kötet eseményeiből, és minden ottani döntésnek megvannak a maga sötét és keserű következménye. Az a típusú folytatás ami szilárdan építkezik az első részre mégsem ugyanazt mondja el, hanem úgy érzed, hogy egyetlen történetet olvasol, három kötetben.
A legjobb részek továbbra is a Kárhozatban játszódnak, ezekből lehetne még több is majd a következő részben, a harcok véresek és kellően sötétek, illenek a grimdarkos hangulatba, egyedül a végén a villel működő gatling rendszerű gépágyút nem tudtam hova tenni.
Eygedül abba tudok talán belekötni, hogy a felállított díszleteket nem nagyon bolygatta meg, tehát nem sokkal tudtunk meg többet a Névtelenekről és a Mélység királyairól, ráadásul a helótákkal történt beszélgetés kérdőjelessé teszi, hogy pontosan mi a különbség a két varázsló társaság között. Remélem a harmadik kötet erre választ ad. Ettől függetlenül remek olvasmány, és kiváló folytatás.


Ed McDonald: Hollóvér

Ed McDonald: Hollóvér

Négy év telt el azóta, hogy a Nall-gépezet visszaverte a Mély Királyait a Kárhozatba, de a szörnyek így is tüzes esőt ontanak az égből, és más sötét erők is szervezkednek a köztársaság ellen. Új hatalom van születőben: a Fénylányként ismert, ragyogásba burkolózó szellem látomásokként jelenik meg városszerte, az őt istenítő szekta pedig egyre nagyobb erő és befolyás birtokába jut. Az eluralkodó káosz megállíthatatlan.
Galharrow és az Éjszárnyak vajmi keveset tehetnek a szekta – vagy a Névtelenek különös parancsai – ügyében, de mikor ismeretlen tettesek feltörik Szarkaláb széfjét, és nyoma vész egy rettentő hatalmú tárgynak, akkor mindent meg kell tenniük, hogy visszaszerezzék. Csakhogy ehhez válaszokra lesz szükségük, márpedig ezekért kénytelenek fejest ugrani a lidércnyomásba: a Kárhozat kellős közepébe.

Ed McDonald lehengerlő stílusban, váratlan húzásokkal bővíti ki és mélyíti el az Éjszárny veszélyekkel és pusztulással teli világát. A Hollóvér méltó folytatása 2017 egyik legjobb grimdark fantasyjének.