abstractelf értékelése


abstractelf>!
Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről

„Az idő iszonyatkeltő, emberi dolog volt. Itt nem lehetett helye. Hatalmában állt megrohasztani a húst és elhervasztani az álmokat.”

Azon kisebbséghez tartozom, akik nem találták meg a közös hangot az írónő Amatka című regényével. Mégis, a borító, a fülszöveg és a kiadó vezetőjének ajánlása elég volt ahhoz, hogy ismét próbálkozzak az írónővel. És milyen jól tettem.

A Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről nem könnyed, gyorsan emészthető novellákat tartalmaz; helyette olyan műveket olvashatunk, amelyek később csendes ábrándozások és rémálmok tárgya lehet. Sötét, melankolikus történeteket, ahol a mágia és a valóság kéz a kézben jár.

Mindegyik novella különleges volt a maga módján; néhol a mondanivaló tette azzá (pl. Beatrice és Augusta Prima); néhol a világ, amelyben játszódott (pl. Brita üdülőfaluja); néhol pedig maga a történet (pl. Rebecka). Úgy éreztem, minden egyes novellával egy teljesen új világba kerültem, ahol sokkal könnyebb eltévedni, mint megtalálni a megoldás felé vezető utat. Egy élmény volt felfedezni a különböző lehetőségeket, s elgondolkodni az időről, a szerelemről, vagy épp a múlt tiszteletéről.

Ezt a kötetet elsősorban hideg, véget nem érő őszi éjszakákra ajánlom, amikor minden csendes, s csak te vagy és ezek a novellák. Ekkor hallani fogod a kaparászást.

6 hozzászólás

Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről

Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről

Egy díjnyertes novelláskötet Svédország legismertebb SFF szerzőjétől, aki méltó örököse Borges, Le Guin és Lovecraft munkásságának.

Egy gyermek egy konzervdobozba születik. Egy telefonközpontos a pokolban találja magát. Három nő valahol az időn túl lebeg. Meseszerű lények kísértenek csendes kis falvakat. Karin Tidbeck, a svéd szerző szürreális világaiban minden lehetséges. A kötetben található történetek nemcsak a hazájában, hanem világszerte meghódították a szépirodalmi sci-fi, a spekulatív fikció és az alternatív fantasy olvasóit, és olyan nagy írókat tudhatnak a rajongóiknak, mint Ann és Jeff VanderMeer, China Miéville vagy a néhai Ursula K. Le Guin.

Hirdetés