csartak MP értékelése


>!
csartak MP
Blake Crouch: Hamis emlékek

Nem rossz könyv ez, hiszen szórakoztatni akar, és ha elkap a gépszíj, olvasatja magát. Pörögnek az események, hőseink megélnek több életet is, mindenféle variációkban. Talán a második fele kicsit már repetitív, túl van húzva, és a végén már azt gondolom: nem, nem akarok még variációt a szereplők elcseszett életéből.
Olvastam, hogy a Letűnt világokhoz (https://moly.hu/konyvek/tom-sweterlitsch-letunt-vilagok) hasonlítják. Lehet van pár elem, ami hasonló, de itt nincs meg az a borzongós, odavágós hangulat, szürrealisztikus képek, amik beleégnek az ember emlékezetébe. Itt inkább csak egy pörgős időutazós akcióregényről van szó, gondolatkísérlettel arra, mi lenne ha újra élhetnéd az életed más variációkban, illetve mit tennél, ha kezedbe lenne egy eszköz, amivel akár a történelmet is megváltoztathatnád? Milyen következményekkel járna akár egy apróbb változtatás is?


Blake Crouch: Hamis emlékek

Blake Crouch: Hamis emlékek

A valóságot emlékek hozzák létre.

Erre kezd rádöbbenni Barry Sutton, a New York-i rendőr, miközben nyomozni kezd a tragikus jelenség után, amit a médiában hamisemlék-szindrómaként emlegetnek. A kór áldozatai egy olyan életre emlékeznek vissza, amit soha nem éltek le.

Helena Smith neurológus is az emlékek erejében hisz. Egész életét egy olyan technológia megalkotásának szentelte, ami segít az embereknek megőrizni a legértékesebb emlékeiket. Amennyiben sikerrel jár, bárki újra átélheti az első csókját, a gyermeke születését vagy az utolsó pillanatait a haldokló szüleivel.

Miközben Barry az igazságot keresi, egy minden betegségnél rémisztőbb ellenféllel találja szemben magát: egy olyan erővel, amely nem csak az elménket támadja meg, hanem magát a múlt szövetét is. És amikor ennek következtében elkezd megsemmisülni az általunk ismert világ, csak neki és Helenának van esélye arra, hogy együtt dolgozva legyőzzék a fenyegetést.

De hogyan találhatnának biztos kapaszkodót, amikor maga a valóság is folyamatosan változik és fokozatosan darabjaira hullik szét körülöttük?

A Hamis emlékek egyszerre letehetetlen olvasmány és összetett tudományos-fantasztikus rejtvény az időről, az önazonosságról és az emlékezetről. Olyan thriller, amilyet csak Blake Crouch tud kitalálni. Ez a regény vitathatatlanul az eddigi legambiciózusabb, legellenállhatatlanabb munkája.

Hirdetés