Nuwiel P értékelése


Nuwiel P>!
Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2019

A 2019-es antológia az utolsó, ami még sci-fi és fantasy novellákból válogat, ezt a sorozatot befejezte Strahan. Talán nem is baj, a fantasy novellák jelentős részénél nem éreztem azt, hogy az elmúlt év legjobbjai közé tartozna, több potenciál volt a sci-fi történetekben. Előbbiek egy része inkább csak tisztes iparosmunka, szépen elmesélt történet, ügyes mítoszfeldolgozás, de nem különösebben emlékezetes, utóbbiak meg érzésre kisebbségben voltak. Strahan nyilván nem az én ízlésem szerint válogat, de végig az volt az érzésem, hogy próbál valamilyen trendnek megfelelően válogatni, és biztonsági játékot játszik.

Amik tetszettek, és meg is maradt a fejemben a történetük, a hangulatok, a szereplőik: S. Qiouyi Lu: Anyanyelv, Garth Nix: A kőbe zárt bot, Ken Liu: Minőségi időtöltés, N. K. Jemisin: A mesemondó helyettese és Ursula K. Le Guin: Tűz fénye.

Elizabeth Bear: Oké, Glory című novellája arról szólt, hogy az okosházakat hogyan lehet a tulajdonos ellen fordítani. Ugyanez a téma azonban már szerepelt a 2050-ben, és nekem az a kidolgozás jobban tetszett.


Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2019

Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2019

Jonathan Strahan, a fantasztikus műfajok neves szakértőjének sorozata, amely 2016-ban mutatkozott be Magyarországon, még merészebb és elgondolkodtatóbb novellákkal folytatódik. Ebben a gazdag válogatást kínáló könyvben már befutott, hazánkban is ismert és pályájuk elején járó szerzők 2018-ban megjelent legjobb sci-fi és fantasy írásait olvashatjuk, amelyek egyszerre tanúskodnak lenyűgöző képzelőerőről és mély emberismeretről.

Jonathan Strahan 1964-ben született Belfastban. Közel harminc éve dolgozik sci-fi és fantasy szerkesztőként, ez idő alatt tízszer is jelölték Hugo-díjra, 2010-ben pedig megkapta munkásságáért a World Fantasy-díjat. Szerkesztőként több tucat antológiát és szerzői novelláskötetet jegyez. Nyugat-Ausztráliában él feleségével és két lányával.

Hirdetés