Dávidmoly P értékelése


Dávidmoly P>!
Patrick Rothfuss: A szótlan tárgyak lassú szemlélése

Ő nem az a típus, akit meg lehet kötni. Akit el lehet zárni. És nem is sötét. Ó, dehogy. Parázsos. Lángvörös. Kívül fényes, de alatta még annál is fényesebb, akár a rézzel bevont arany.
*
Más az igazság, és más az, amit szeretnénk igaznak hinni.
*
Néma volt, mint a szív hallgatása.
*
Türelem és illendőség. Csakis ilyen elegánsan lehet intézni a dolgokat.
*
Ismerte a világ valódi alakját. Minden más csak árnyék és távoli dobszó.
*
Mindenek megrendültek. Minden dolog megismerte az akaratát. És minden dolog meghajolt, hogy a kedvére tegyen.

Rövid változat
Ha Rothfuss írná, még a Statisztikai közlönyt is elolvasnám.

Hosszú változat
Különleges kisregény, olyan sűrű hangulattal, hogy szobrot lehetne belőle faragni.
Teljesen megértem azokat, akiknek nem tetszett. Nyilvánvaló, hogy nem kéne működnie: egyetlen karakter, aligkonfliktus, nem létező tétek, minimálhelyszín, semmi se történik. Ugyanakkor legalább ennyire nyilvánvaló az is, hogy (számomra) mégis működik. Sőt!
Valami sötét ragyogó mágia szüremlik elő a sorok közül, a leírt szavak édes-bús hangainak repedéseiből, Auri sérült, mégis (vagy talán éppen ezért) fényes lelkéből. A szótlan tárgyaknak saját hangja van, amely tisztán szólal meg Odalent, ahogy megkapják az illő tiszteletet, én pedig csak szemlélem szótlanul a csodát.
Auri spoiler egy tünemény, egy tündöklő, furcsa, bűbájos leány, aki ugyanakkor egy pillanatra sem válik hiteltelenné vagy hihetetlenné. Rothfuss aprólékosan és következetesen építi fel a leány egyedi látásmódját és szokásait, ez pedig annyira elevenné teszi, hogy szinte (és sajnálom, hogy csak szinte) lelép a lapokról, hogy vigyorogva táncra perdüljön, miközben finom mozdulatokkal és végtelen gyengédséggel a helyére noszogatná azt, ami nem érzi jól magát ott, ahol most van.
Imádtam a képeket, a borító és a belső illusztrációkat is spoiler. És hát évek óta ez az egyik leggyönyörűbb prózai szöveg, amit olvastam.
A magyar kiadás kissé gyerekkönyves formátumú lett spoiler, és a kötés minősége se az igazi, de kissé méltatlannak érezném ezért csillagot levonni.
Öt muskátdió az ötből.

1 hozzászólás

Patrick Rothfuss: A szótlan tárgyak lassú szemlélése

Patrick Rothfuss: A szótlan tárgyak lassú szemlélése

Kihagyhatatlan találkozás a világsikerű Királygyilkos-krónika világában az Egyetem egyik legmeghatóbb alakjával!

Mélyen az Egyetem alatt van egy sötét hely, ősi járatok és kihalt szobák szakadozott hálója, amelyről kevesen tudnak. Ennek az elfeledett helynek a szívében, az Odalent kígyózó alagútjaiban él egy lány.

Aurinak hívják, és rengeteg titka van.

A szótlan tárgyak lassú szemlélése kis kaland, amely rövid, keserédes bepillantást enged Auri életébe. Ebben az egyszerre derűs és didergető történetben Auri szemével láthatjuk a világot, és az olvasó megismerhet dolgokat, amelyekről egyedül Auri tud…

Patrick Rothfuss elvezet bennünket a Királygyilkos-krónika egyik legtitokzatosabb alakjának világába. A szótlan tárgyak lassú szemlélése talányos és rejtelmes történet egy megtört lányról, aki élni próbál egy szétesett világban.

Hirdetés