bagolyolvas értékelése


>!
bagolyolvas P
Vladimir Weaver: 13+1

Kezdeném a legfontosabbal. Követelem, szeretném, kérem, könyörgök a folytatásért! Ezt nem lehet megcsinálni a szegény olvasóval, hogy belengetnek egy részletet a következő részből, egy micsoda részletet, és ott hagyják lógva. Na de térjünk rá a könyvre.

Az olvasási időmet nézve heroikus küzdelem volt, de ennek egyetlen oka van. Olvasás közben kb a 150. oldal környékén elvesztettem a fonalat a rengeteg beugró jelenet, ismeretlen új szereplő miatt és újrakezdtem és elkezdtem jegyzetelni. Viszont így Ree még nagyobb hatást tudott gyakorolni rám, mint egyébként tette volna. Kamaszos szerelem ébredt bennem iránta. A lányokat tekintve egy nagy mamlasz szegénykém, de egyébként pedig pörög az agya és hihetetlenül találékony, vagy az ő szavait idézve szerencsés. Szerencsésen tehetséges. A mamlaszságát tekintve így az egyetlen negatívumot amit fel tudok sorolni, az a hirtelen belépő szerelmi szál, aminek szép felvezetése volt, de a kivitelezés, hát… olyan kamaszos lett.

Na de a pozitívumok. Egy teljes világrend leírását mutatta be a könyv, ami már önmagában izgalmas volt, de az osztályok közötti viszonyok, különbségek bemutatása. Illetve, ahogy Ree szemén keresztül bemutatásra kerül az életük, a látásmódjuk. Kezdve a tojáspor és rizs étkezéstől a mindenki csak szolga mentalitásig.

A stílusát pedig imádtam, imádom és biztosan el fogom még egyszer olvasni, nem csak a történet miatt. Élvezet volt olvasni, viszont tipikusan az a könyv, amit nem a buszon olvasol, mert belemélyedsz és hopp nem szállsz le ahol kéne és arra eszmélsz, hogy a 15 perces hazaútból lett 1,5 óra. (megtörtént eset… nagyon idegborzolóan lett leírva Ree első találkozása a 6. osztállyal)

A karakterek sokszínűek voltak, változtak és ez volt az első könyv, ahol még a végére se tudom rengeteg szereplő motivációját és indítékát, és folyamatosan megvan az úristen mi lesz a következő lépése érzés, ami teljesen lázban tart. Ráadásul nem tudom kik lehettek a meg nem nevezett személyek egyes jelenetekben és ez frusztrál. Hogy csak nem vettem észre egy utalást és utána találkoztunk vele, vagy egy teljesen ismeretlen szereplő csak a háttérmunkája volt fontos?

A felvonultatott szereplők és jelenetek viszont már a Trónok harca terjedelmét idézik, viszont annak nem várom annyira a folytatását, mint ennek a könyvnek, így az írónak csak gratulálni tudok, és zárnám soraim az elsőkkel, mikor jön a folytatás?

9 hozzászólás

Vladimir Weaver: 13+1

Vladimir Weaver: 13+1

…azt nem tudni, hogy történetünk vajon a távoli jövőben vagy a régmúltban játszódik-e. Csak egy bizonyos, hogy a Mynodis bolygó az, ahová elröpít a 13+1.
A sok világégés után egy látszólag nyugalmas korszakot kezdenek az emberek, ahol mindenki munkája szükséges, és mindenki viszonylagos biztonságban és elismerésben, jó életet élhet. De vajon mi van a felszín alatt? Ha élhetnél egy olyan életet, ahol nem leszel soha beteg, alig öregszel és akár örökké élhetsz, akkor mi az amit megtennél érte?
Vajon ezért cserébe odaadnád-e az egész életed?
13 osztályba kerülhetsz, ahol az alsóbb osztályokhoz tartozók és a felsőbb osztályok életszínvonala között akkora szakadék tátong, amelyet el sem tudnak képzelni a kisemberek.
Ree Vox a legszegényebbek osztályába született bele. Egyszer az életében viszont minden ember választhat jó és rossz, gazdag és szegény élet között. Ezután az „Osztályok” között már nincs lehetőség az átjárásra.
Ree úgy döntött, hogy egy boldog, de szegény életet fog élni szerelmével, azonban semmi nem úgy történik, ahogy eltervezte.
De talán van, ami még a halálnál is rosszabb! Vajon az örök élet a legtöbb, amit kívánni lehet?
Izgalom, kaland, szerelem, harc és minden más, amit még csak el sem tudsz képzelni. Ülj le, és kapaszkodj, mert kezdődik.

Hirdetés