rheinfuss értékelése


rheinfuss>!
Ed McDonald: Éjszárny

Ed McDonald igazán kiváló író, hangulatos és szórakoztató debütáló regény került ki a kezei alól. Az Éjszárny egy komor, apokaliptikus vízió, melyben az istenek (már megint) magára hagyták a kiszolgáltatott helyzetben emberiséget, akiket a nem túl távoli múltban megvédtek egy jórészt homályban maradó fenyegetéssel szemben, utóbbi azonban úgy tűnik újra sereget gyűjt az ember birodalmának megdöntésére.

Régről ismerős a regény alapfelállása, de a szerző egy olyan sötét hangulatú, komor világot alkotott, mely kiemeli művét a sok hasonló fantasy közül. Az első fejezet olvasásakor szinte a bőröm alá kúszott a vigasztalan hangulat és féltem attól, hogy ebben is folytatódik a regény, mert annyira kellemetlen volt olvasni. Az említett rész ugyanis a legutolsó háború során valamilyen titokzatos fegyverrel(?) felperzselt vidéken játszódik, a főszereplő fejvadász a munkája miatt kalandozik el, és először szembesül a hamarosan az egész világot beárnyékoló fenyegetéssel. Ez a hangulat aztán kissé enyhül a történet során, de nem emlékszem, hogy lett volna olyan jelent, melyben pl. sütött a nap vagy derült égboltról olvastam volna.

A karakterek is kiválóak, értelemszerűen a főhősről tudunk meg a legtöbbet, hiszen az ő nézőpontjából követjük végig az eseményeket, de rajta keresztül ismerjük meg a mellékkaraktereket is, akik általában szervesen kapcsolódnak hozzá, így „egymást segítik” jellemfejlődésük során.

Nagyszerű világot alkotott McDonald, melynek jelene szoros összefüggésben van a múltjában történt eseményekkel, kellően rejtélyes maga a történelem, melyről időről időre apró utalásokból értesülünk, ügyesen vázolja fel az istenségekhez illetve istenszerű lényekhez kapcsolódó mitológiát, valamint azoknak az emberekhez való viszonyát.

A regény akár önállóan is megállja a helyét, mert bár benne van a folytatás ígérete, de kerek egész történetet kapunk a végére. Izgalmas, „sötétsége” ellenére nagyon szórakoztató és olvasmányos történet, mely egyértelműen McDonald szakmai ügyességétől lesz kiemelkedő. Igazából a 4,5 csillagon gondolkoztam, de aztán úgy gondoltam, hogy hagyok lehetőséget a folytatásoknak is, hátha azok még tudnak emelni a szinten, illetve bár élveztem az olvasását, de ez a fajta vigasztalan hangulat nem annyira tartozik a kedvenceim közé.


Ed McDonald: Éjszárny

Ed McDonald: Éjszárny

A széttört és szenvedő égbolt alatt terül el a Kárhozat végtelen és fertőzött sivataga, a halhatatlan Mély Királyai ellen vívott könyörtelen háború sötét mementója. A féktelen pusztítás lassan száz éve ért véget, amikor a Birodalom bevetette a Nall-gépezetet, az ismert világ leghatalmasabb fegyverét. Legyőzni azonban nem sikerült vele a királyokat, csupán kordában tartani – a mostanra romlott mágiával és vérszomjas démonokkal teli pusztaságban a halhatatlan uralkodók nagyon is éberek. Csak a megfelelő pillanatra várnak.
A fejvadász Ryhalt Galharrow jól ismeri a Kárhozatot. Amikor a hollót ábrázoló tetoválása életre kel, hogy előadja sürgető üzenetét, Galharrow az Éjszárnyakként ismert csatlósaival egy titokzatos nemesasszony keresésére indul az egyik távoli helyőrségbe. Egyikük sincs azonban felkészülve arra, amit ott találnak: a Mély Királyai nem félik többé a Nall-gépezetet, és óriási seregükkel megindulnak a Birodalom felé. Az egyetlen reményt egy rég halott varázsló öröksége jelentheti, ám az Éjszárnyak ideje fogytán van.

Hirdetés