LRn értékelése


LRn>!
Ken Liu (szerk.): Láthatatlan bolygók

Ken Liu (szerk.): Láthatatlan bolygók Kínai kortárs science fiction antológia

A Láthatatlan bolygók egy remek válogatás a kortárs kínai science-fiction világából. Érdekes és élvezetes volt olvasni ezeket a történeteket, volt bennük minden, ami a jó sci-fikben lenni szokott: társadalomkritika, technológiai víziók, lélektani problémák az előzőkkel összefüggésben, s persze ezeken felül jelen van valami speciálisan kínai is – olyan látásmód vagy attitűd, amely különbözik az általunk megszokottól. Többnyire csendes, szemlélődő szövegek voltak ezek, s betekintést nyújtottak egy (számomra) kevéssé ismert kultúrába.

Legjobban Hszia Csia, Ma Po-jung és Cixin Liu írásai tetszettek, de Hao Csing-fang Összecsukható Pekingje is hatásos volt. Hszia Csia-tól a Száz szellem esti parádéja gaimani ihletésű mese egy szomorú, elfeledett világról, A sárkányló éji útja pedig szintén mesés, meditatív-melankolikus hangulatú történet egy kínai sárkány/ló robotkiméráról, aki hosszú álom után ébredve kezd barangolni egy emberektől elhagyott világban. A Tungtung nyara más hangulatú, de szintén érdekes olvasmány, amely az idősek gondozásának lehetőségeiről beszél.

Ma Po-jungtól A csend városa egy 1984 utánérzés, amely már számol a komolyabb technológiai fejlettséggel is. Egy olyan világban játszódik, ahol szabályozzák az emberek nyelvhasználatát – méghozzá nem tiltólistával, hanem a sokkal szigorúbb szabályozást lehetővé tevő engedélyezett, vagyis egészséges szavak listájával, amely a körülmények alakulásához igazodva folyamatosan változik (többnyire szűkül), s egyre komolyabb szűrő (lehallgató) rendszer áll rendelkezésre a polgárok ellenőrzésére – mégis vannak, akik kicselezik a rendszert, hiszen a nyelv kulcsfontosságú az ember létezésében.

Az Összecsukható Peking világa szó szerint összecsukható: nagyon érdekes megoldást találtak a túlnépesedésre. Három szintre tagolták a várost, s vele a társadalmat is egy nehezen átjárható kasztrendszerbe rendezték, a három szint között pedig (a különleges eseteket kivéve) tilos az átjárás. Nemcsak anyagi javakban és munkalehetőségekben van eltérés a különböző szintek között, hanem a „hajtások” között rendelkezésre álló időben is. Ezek az egyenlőtlenségek persze kényelmetlenné teszik a szöveget az olvasó számára, hiszen egészséges igazságérzettel nem lehet csak úgy elmenni mellettük. spoiler

Cixin Liu Háromtest-trilógiáját halogatom már egy ideje, de most meggyőzött arról, hogy el kell olvasnom – az emberi számítógépről szóló története (A kör) és az elöregedő társadalom problémáiról szóló is (Isteni gondoskodás) eleinte lassan indult, de szépen felépült okos és kritikus szöveggé, s a végére már nem is akartam abbahagyni. Egyébként ez az egész kötetre igaz: szívesen olvasnék még ilyen gyűjteményt, jó volt kitekinteni a megszokott szövegek mögül egy másik kultúra felé is. Látni, milyen problémák foglalkoztatják őket, s a közös metszetet milyen szemüvegen át szemlélik. A szövegek változatosak, ötletesek, érdemes tenni velük egy próbát.


Ken Liu (szerk.): Láthatatlan bolygók

2.631 Ftjoarshop.hu ·
3.780 Ft –30%
2.722 FtÚj Könyvek ·
3.780 Ft –28%
2.835 FtAgave Könyvek ·
3.780 Ft –25%
2.835 Ftkonyvkolcsonzo.hu ·
3.780 Ft –25%
3.024 FtJókönyvek.hu ·
3.780 Ft –20%
3.175 Ft Book24 ·
3.780 Ft –16%
3.213 Ftálomgyár könyvesboltok ·
3.780 Ft –15%
3.213 FtRégikönyvek.hu ·
3.780 Ft –15%
3.213 FtRocky ·
3.780 Ft –15%
3.402 FtLíra ·
3.780 Ft –10%
2.356 Ftálomgyár könyvesboltok ·
2.480 Ft –5%
1.800 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
Ken Liu (szerk.): Láthatatlan bolygók

Ken Liu, A papírsereglet és más történetek című novelláskötet Hugo-, Nebula-, World Fantasy- és Locus-díjas írója ezúttal szerkesztőként tér vissza egy olyan antológiával, ami a kínai science fiction egyedi és különleges világát mutatja be. A Láthatatlan bolygókban hét szerző tizenhárom novellája található – köztük már a nemzetközi irodalmi vizeket meghódító, díjnyertes alkotások, valamint kevésbé ismert írások, melyek Liu személyes kedvencei –, és Cixin Liu kivételével kizárólag a feltörekvő nemzedék kap lehetőséget benne. Mindegyik történet Kína lehetséges jövőit mutatja be a sci-fi széles eszköztárával, legyen szó akár a társadalom feletti uralkodásról, világépítő patkányokról, vagy olyan robotokról, akik túlélték az építőiket.

A történetek mellett három komolyabb terjedelmű esszé is helyet kapott az antológiában: A lehetséges univerzumok legrosszabbika és a lehetséges földek legjobbikában Cixin Liu, A Háromtest-probléma Hugo-díjas szerzője a kínai sci-fi irodalom történelmét mutatja be, és reflektál arra, hogy milyen jelenleg az ország leghíresebb szerzőjének lenni a műfajban; Csen Csiu-fan A szétszakított nemzedék című írásában a fiatalabb generációk folytonos küzdelméről ír az ország radikálás átalakulásának következtében; Hszia Csia, a kínai sci-fiben végzett kutatásaiért az országban elsőként Ph.D.-vel kitüntetett szerző pedig arról értekezik tanulmányában, hogy Mitől lesz kínai a kínai science fiction?