Voorhees értékelése


Voorhees>!
Moskát Anita: Horgonyhely

Moskát Anita második könyvében ismét egy izgalmas témát feszeget, mely értelmezésem szerint nem más, mint a huszadik és huszonegyedik században már agyoncitált, túlbeszélt, mégis meg nem oldott férfi-női egyenjogúság kérdése. A szerző könyvében a férfiak röghöz kötött életet élnek, születésük helye nem engedi őket néhány ezer lépésnél távolabb. Csak a várandós nőknek van lehetőségük vándorolni, és nekik is csak a szülésig, ezért minden lány igyekszik minél hamarabb és minél többször teherbe esni. (A regény olvasása közben jutott eszembe, hogy a röghöz kötöttség és a sok gyerek születése miatt ez a regény a magyar kormány kedvenc olvasmánya is lehetne). A férfiak ebben a világban másodrendűek, csak szaporodásra és bizonyos alantas munkákra használják őket a nők.

A helyszín a fagyos észak, ahol a varázslatra képes asszonyok földmágiát űzve csíráztatják és növesztik a növényeket, zöldséget-gyümölcsöt. A varázslás férfiak számára tiltott – azonban az asszonyok sem láthatnak mindent.

Az írónő szépen összehangolja a főszereplői sorsát, külön pozitívumként említeném, hogy a gyengéd érzelmek is megjelennek ebben a rideg és ösztönök által hajtott világban. Vazil és Helga apa-lánya kapcsolata szépen ki lett bontva, akárcsak Lars indítéka és szándéka. A szerző remekül vezeti fel a férfiak nagy küldetését, és a végkifejlet is kellően meglepő, bár azért nem katartikus. Összességében kiváló regény, nagyon érdemes elolvasni.

Számomra a regény egyébként kicsit a modern társadalom parafrázisa is. Akármennyit beszélünk róla, lássuk be, a férfi és nő közötti egyenjogúság a mai napig nem igazán valósult meg. A munkahelyek, ha tehetik, inkább férfiakat vesznek fel, mert a nők „úgyis elmennek szülni”, vagy ha már van gyerekük, „úgyis sokat lesz beteg”. Sokat beszélnek a férfiak növekvő szerepvállalásáról a családban, miközben az ún. „láthatatlan munka” 90%-át továbbra is nők végzik. Lehet beszélni az apák fontosságáról, amikor egy átlag magyar apa átlagosan napi 7 perc minőségi időt tölt gyermekével. Nem annyit akar, annyit tud. Kicsit gondolkozzunk el ezen, legyünk nyitottak a nők elgondolásaira, és otthon is segítsünk minél többet, legyünk jelen a családunk életében. Ez a regény ismét több, mint szimpla szórakozás. Elgondolkodtat, és jobban is tesszük, ha elgondolkodunk és változtatunk, mert így együtt lehet szebb jövőnk.


Moskát Anita: Horgonyhely

Moskát Anita: Horgonyhely

Egy birodalomban, ahol a föld oda köti az embert, ahová megszületett, csak azoknak van reménye a vándorlásra, a kereskedelemre és a hatalomra, akik várandósak. Ebben a nők uralta, különös mágiával átitatott világrendben három rendkívüli személy keresi a kitörés lehetőségét.
A könyvtárhajójához kötött Vazil titokban az egyenjogúság eszméjét hirdeti és a nők vándorlásának okait kutatja, hogy egy napon mindenki szabad lehessen. Lánya, Helga azonban szabadulna a hajótól, ahová születése óta kötődik, ezt pedig csak egyféleképpen teheti meg: ha teherbe esik, minél előbb. Lars a föld férfiak számára tiltott mágiáját űzi, ami által különleges hatalomra tesz szert – ez pedig az egész világukat felforgathatja.
Moskát Anita merész témát feszegető, lenyűgöző regénye felülbírálja az előítéleteket, és egy sötét és kíméletlen történeten belül keresi a választ a kérdésre, hogy mi a szabadság és a mások feletti uralom ára.

Hirdetés