pat P értékelése


pat P>!
Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről

Nos, én nem tudom, mi az a weird, de szerintem ez a kötet az. Ha netán eztán megkérdezi tőlem valaki, mi az a weird, ezt fogom rá például állítani. (Mondjuk azt tényleg elmondhatná nekem egy szakértő, hogy most akkor valami lehet csak úgy natúr weird és kész, avagy csak úgy natúr lehet valami weird minden további megjelölés nélkül, illetve használható-e jelzőként, hogy weird fantasy, weird horror, weird SF; esetleg egy Venn-diagramot is megköszönnék, illusztratíve.)

Az egyes novellák (melyek weird novellák, énszerintem), nos, talán hajszálnyit hullámzó, vagy talán inkább hullámozva erősödő színvonalat képviselnek – az érdekes kis kötetkezdő semmiségektől eljutunk az egész komoly WTF-faktorral bíró, nagyon fura, különleges, szürreális, érdekes, emlékezetes írásokig. Egészen rövid idő alatt, mert hát ugye jóindulattal 150 oldalról, egy békés esti olvasgatásról beszélünk itt.

Összességében szerettem a kötetet, a darabjait ennyire:
A Beatrice kezdetnek kicsit hümmögésre késztet, a Néhány levél Ove Lindströmnek tisztes skandináv minimalista nyomasztás, minimális misztikus felhanggal. A Miss Nyberg meg én szerintem nem kerülne be az éves GABO kiadós antológiába, a Rebecka már végre, végre valami emlékezetes. A Herr Cederberg egy Dixit-kártya novellizációja, a Kicsoda Arvid Pekon? pedig egy kis kafkai szürreál, szerettem. A Brita üdülőfaluja a kötet egyik legjobbja (értsd: ez hasonlított legjobban egy Veres Atila novellára), a Rénszarvas-hegy szoros második utána. A Törpemálnalekvár úgy képzelem, Moskát Anita kedvence lehet a kötetből. A Pyret talán érdekes volt, nem egészen emlékszem rá. Augusta Prima Alice nyomában érkezett Csodaországba, fura volt, szerettem. A Matrónák -tól rosszul voltam, fúj, de azért tetszett – minden anorexiás rémálma lehet a történet. A Dzsagannáth a legmasszívabb WTF bizonyos szempontból, és talán az egyetlen novella, ami miatt akár indokolt is lehetne a köteten a sci-fi címke – de a végére érve kiderül, hogy nem, nem az.

Nagyon vártam a kötetet, nagyon jó, hogy olvashattam, köszönjük is szépen az illetékeseknek. (Azért kár, hogy sci-fi nem is volt benne… :)
spoiler

26 hozzászólás

Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről

Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről

Egy díjnyertes novelláskötet Svédország legismertebb SFF szerzőjétől, aki méltó örököse Borges, Le Guin és Lovecraft munkásságának.

Egy gyermek egy konzervdobozba születik. Egy telefonközpontos a pokolban találja magát. Három nő valahol az időn túl lebeg. Meseszerű lények kísértenek csendes kis falvakat. Karin Tidbeck, a svéd szerző szürreális világaiban minden lehetséges. A kötetben található történetek nemcsak a hazájában, hanem világszerte meghódították a szépirodalmi sci-fi, a spekulatív fikció és az alternatív fantasy olvasóit, és olyan nagy írókat tudhatnak a rajongóiknak, mint Ann és Jeff VanderMeer, China Miéville vagy a néhai Ursula K. Le Guin.

Hirdetés