Dávidmoly értékelése


Dávidmoly>!
Rusvai Mónika: Tündöklő

Elege volt abból, hogy mindig csak az kérdezhet, akinél lándzsa van, és csak azon lehet számonkérni valamit, akinél nincs.
*
– Nem úgy nézel ki, mint aki azért jött, hogy az életünkre törjön – állapította meg a lány, de nehéz lett volna eldönteni, hogy ezt dicséretnek vagy sértésnek szánta-e.
*
A hullócsillagot, mint annyi minden mást, Tengermelléken rossz előjelnek tartották.
*
A Sárkány nem lehel tüzet. A Sárkány maga a tűz, amely lángra lobbant mindent, amihez hozzáér.

Beregi Tamás spoiler nagyon találóan fogalmazta meg a Hol volt, hol nem lesz – A fantasyfilm világképe című cikkében spoiler, hogy „az átok a múlt árnyéka”. A Tündöklő karaktereire a Múlt súlyos árnyai vetülnek spoiler a szigetkirályságokat elpusztító Sárkány képében. A Sárkány maga a Végzet inkarnációja: a tengerik népe egyszer már elmenekült előle, de ezúttal úgy tűnik, hogy nincsen hová, és már közeleg. Hírnökei, a sárkánykígyók, ezek az állatokból eltorzult szörnyek egyre nagyobb számban terrorizálják az embereket, az Őrség pedig, amelynek feladata az ellenük való harc lenne, ehelyett inkább a védtelen kisemberek vegzálásában éli ki magát.
Rusvai Mónika szépen megírt szövegben építgeti (sikerrel) egyedi hangulatú, a magyar néphagyományból táplálkozó, emberközeli világát és (kevésbé sikeresen) ifjú hősei sorsát, de egész egyszerűen nincsen négyszáz oldalnyi cselekménye. És annyira azért nem míves a szöveg, hogy önmagában lekössön. Így pedig őszintén szólva rendszeresen eluntam a szöveget, és ha valami miatt félre kellett tennem, akkor nem éreztem rá késztetést, hogy folytassam.
Nyilván az sem segít az érdeklődésem fenntartásában, hogy spoiler nincs igazán konfliktus spoiler. Ez pedig szerintem abból következett, hogy maguk a szereplők meglehetősen sótlan, se hús se hal alakok. Szerintem spoiler Erthol nem volt a legjobb választás nézőpontkarakternek, mert ugyan tény, hogy ez szokatlan megoldás, de talán nem véletlenül az. Illetve a könyv hosszához képest a megoldás spoiler eléggé derült égből érkezik, ha élhetek egy ilyen szójátékkal…
Szóval a világ- és mítoszépítés szuper, a szöveg stílusa jó, a karakterek és a cselekmény szintjén viszont mégis megbotlik a regény. Viszont az tény, hogy ennek a könyvnek van a legszebb borítója a Gabo SFF könyvek közül, és a szöveg könnyen olvasható spoiler.
Három és fél sárkánykígyó az ötből.

2 hozzászólás

Rusvai Mónika: Tündöklő

Rusvai Mónika: Tündöklő

Húsz éve az utolsó szigetkirályságot elpusztította a vihar képében érkezett Sárkány. A tengerik népe az addig tiltott, ősvadonnal borított szárazföldre menekült, hogy ott építsen fel új birodalmat.
Erthol, a fiatal lovász, aki sosem ismerte a régi világot, a titokzatos Viharhozó nyomába eredve akaratlanul is részese lesz egy átkoktól sötét és féligazságokból összeálló legendának, amely hamarosan nemcsak az ő sorsát, de egész országáét is a pusztulás peremére sodorja. A válaszok a múltban rejlenek – de gyökerek híján ki tudná megmondani, mi igaz a babonákból és mi nem? A Sárkány előhírnökei, a sárkánykígyók pedig már az új világban is megjelennek, hogy beteljesítsék a régi birodalomban kimondott átkokat.
A Tündöklő egyszerre emberközeli és hősregéket idéző történet, amelynek világában, ha a természetfelettit szólítja az ember, a válaszban nincs köszönet.