B_Petra értékelése


B_Petra>!
Greg Keyes: Hangakirály

Az a legnagyobb hibája, hogy minden van benne amit számos fantasyban olvastam de semmi olyan nincs benne amit még sehol máshol nem.
Ami mellette szól,a gyönyörű borító, a dark fantasy elemek amit a vallásról szóló részek elevenítenek meg, a szerzetes renddel, és a sötét praktikákkal, a zarándoklatukkal és az e során bekövetkezett átváltozással együtt. Épp emiatt Stephan a tudós szerzetes és az ő karakter fejlődése a kedvencem és ez is a legjobb rész az egészben.
Nem elveszett fejsze nyele Aspar a főberkész sem, az erdőjáró kósza, kemény múlttal és némi rejtéllyel tűzdelt élete. Ő jelenti a kapcsolatot a szefrikkel, akik nem emberek, inkább olyan vándor tündérek.
A többiek azonban már nem az én ízlésemnek valók. A megteremtett miliő ami körbelengi hercegecskéinket, hercegnőinket és a lovagokat az valami elképesztően szirupos. A sok enyelgés szenvelgés, butácska mámor és vak kötelesség valamint merevség teljesen életszerűtlen. Minden sztereotípia előkerül, az olaszos macsó kardvívó, a vikinges harcmámorban szenvedő lovag, a kémnő aki apácazárdában kapta a képzést, a hercegnő aki körül a világ forog, a cselszövő herceg, és még sorolhatnám. A legkevésbé bírtam ( borzasztó volt) a francia testőrös részeket. Erősen barokkos és a legrosszab értelemben.
Ezek mellett más gondom is volt vele, az időbeliség itt – ott mintha elcsúszott volna, valamint lehet nekem csak kiérződött a nevekből elnevezésekből a mai európai nemzetek képviseltetése, francia, német, olasz esetleg spanyol, és északi norvég/viking, de lehet csak számomra és engem ez zavart is.

Több féle fantasy cimke is ékeskedik a könyvön ebből a darkfantasy és epikus fantasy részek jók de a többi el is rontja az élményt. Bevezető kötetnek hosszú, de van benne lehetőség remélem kibontakozik később és lekopik róla ami felesleg.


Greg Keyes: Hangakirály

Greg Keyes: Hangakirály

Kétezer év telt el azóta, hogy a Született Királynő legyőzte az utolsó szkaszloi nagyurat. A küzdelem során felszabadította az emberiséget. Azt a fajt, melyet valamikor az idők kezdetén kiragadtak távoli otthonából és arra kényszeríttettek, hogy a rabszolgaság súlyos jármát vegye a vállára. E nagy csatával veszi kezdetét a háború és az erény, a varázslat és az árulás hatalmas léptékű története…

Crotheny királyságban két ifjú hölgy bújócskázik a halottak szent városának egyik elhanyagolt kertjében. Amikor megnyílik alattuk a föld, váratlanul egy legendás ősük, a hatalmas királynő elfelejtett kriptájában találják magukat.

A könyörtelen ősvadon szívében egy ártatlan család lemészárlásának ügyét akarja kivizsgálni Fehér Aspar, a király berkésze. Amikor átküzdi magát az ősöreg fűzfák útvesztőin, váratlanul találkozik a népmesék és rémálmok egyik iszonyatos szörnyetegével.
Közben a közeli országúton haladó fiatal, tudós papnövendék hirtelen az élet iskolájának kellős közepébe cseppen, és a saját bőrén tapasztalja meg, hogy a látszólag békés országban milyen gyilkos, gonosz indulatok rejtőzködnek a felszín alatt.

Halálos veszély leselkedik a királyi családra is. Csakis varázslattal lehet megmagyarázni leghűségesebb szolgájuk árulását. Életveszélyes kalandok várnak a három gyönyörű nővérre, egy fiatalemberre, akit csak nemrég emeltek lovagi rangra és arra a halálmegvető bátorságú ifjú nőre, aki beleszeret egy zord kalandorba.
A lassan mindent megmérgező, rosszindulatú erő mintha arra készülne, hogy elpusztítsa mindazt, ami meghitt és jó volt számukra. Mert bizony felébredt szendergéséből a halálhozó Hangakirály.

Elképesztő kalandokkal és szenvedéllyel teli, magával ragadó, hatalmas léptékű, izgalmas történet.