Nevox értékelése


Nevox>!
Robert Jordan – Brandon Sanderson: Gyülekező fellegek I-II.

Szerintem mindent elmondtak már előttem erről a részről, így csak a saját benyomásaimat adom hozzá röviden, mivel érezni lehet rajta, hogy egy komplex sztori felvezetése. túl azon, hogy nyilván egy tizennégy kötetes sorozat egyik része ez sokkal inkább egy könyv első harmada.
Lenyűgöző alkotás, szerintem Sanderson tökéletes választás volt a befejezésre. Nem nagyon lehet megkülönböztetni a stílusát, lehet érezni, hogy nem Jordan írta a könyvet, minden kicsit gyorsabb, kevesebb a leírás, nincs annyi nézőpontkarakter monológ, de azért így is majd 1000 oldal. Érezni lehet, hogy közeleg az utolsó csata, mindvégig elkísér valami fojtott feszültség, egy várakozás, melyet olyan parádésan megírt jelenetek támasztanak alá, mint Mat kalandja Hátrándon. Sokasodnak a jelek és régóta felvetett szálak érnek össze, melyek katarzist hoznak. Most látzsik az a hihetetlen kidolgozottság ami a világot jellemzi, nem csupán üres szólam a Tolieni igényesség, ez valóban részletgazdag élő világ. Egwene és az aes sedai sorsa is nyer egyféle befejezést, és különösen tetszett az, ahogy Egwene kitartott, küzdött céljaiért egy nagyobb ügy érdekében. Perrin most nem kap sok szerepet, de nem így Rand. A Sárkány gondolatai, ahogy rátalál küldetése, léte értelmére , elfogadja azt, majd rádöbben arra, hogy amit igazságnak hitt nem igaz és megküzd a kételyeivel saját belső démonjaival, az tanítani való. Rand végső megvilágosodása, az az út, amig oda eljut számomra a zsáner egyik legerősebb jellemfejlődése, végre közelebb hozza azt a mérhetetlen erejű , kissé megfoghatatlan főhőst, a kiválasztottat. A regény lezárása pedig olyan, hogy az ember azonnal olvasná a folytatást, és ez így is lesz nemsokára esetemben. Nagyon ajánlom, a high fantasy kései gyöngyszeme, egy olyan regény, amilyeneket ma már talán nem igazán írnak.


Robert Jordan – Brandon Sanderson: Gyülekező fellegek I-II.

Robert Jordan – Brandon Sanderson: Gyülekező fellegek I-II.

A Tarmon Gai’don közeleg. És az emberiség nem áll készen.

Rand al’Thor, az Újjászületett Sárkány igyekszik még az Utolsó Csata előtt egyesíteni a királyságok és szövetségek töredezett sorát. Míg ő a seanchan erők északra nyomulását akarja megakadályozni, szövetségesei kétségbeesetten próbálják visszaszorítani a sötétséget, amely mintha magának az Újjászületett Sárkánynak a szívében vert volna tanyát. Egwene al’Vere, a lázadó aes sedaiok amyrlinje a Fehér Torony foglya, kiszolgáltatva zsarnoki ellenfele kényének-kedvének. Ahogy telnek a napok, és közeleg az általa Álmodott seanchan támadás, a lány próbálja összekovácsolni az aes sedaiok széthúzó frakcióit, egyúttal küzd a mindent eluraló bizonytalanság és elkeseredettség ellen. Harca megmutatja, mennyit érnek az aes sedaiok, és küzdelme dönti el a Fehér Torony jövőjét – márpedig azon múlik az egész világ sorsa. Az Idő Kereke forog, jönnek-mennek a korok. Múlt, jövendő és jelen egyaránt a sötétbe hullhat…

Korai, 2007-es halála előtt Robert Jordan már megírta nagy könyvciklusa befejező kötetének egy részét. Szerkesztője (és felesége) Harriet McDougal Brandon Sandersont, a nagy sikerű Ködszerzet-trilógia szerzőjét kérte fel a mű befejezésére. A regény eseményei azonban terjedelmileg is, szerkezetileg is túl nagynak bizonyultak egyetlen kötetre, így a Tor kiadó büszkén vállalta, hogy a Gyülekező fellegek csak az első része legyen az Árnyék ellen vívott harcot elmesélő utolsó trilógiának, amely lezárja a húsz éve indult történetet, és megmutatja, merre fordul az Idő Kereke, korunk egyik legjelentősebb fantasztikus eposza.

Hirdetés