ViraMors P értékelése


ViraMors P>!
Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről

Rengeteg időt töltünk alkonyati időben, ami egyfajta köztes állapot, a senki földje.

Bevallom, az Amatka meg a Skidbladnir után nagyon sokat vártam ettől a kötettől. Utólag azt hiszem, hogy jobban jártam volna, ha kicsit óvatosabb, vagy meggondoltabb vagyok, akkor kevésbé érezném, hogy nem azt kaptam, amit vártam.
Félreértés ne essék: Tidbeck novellái jók, főleg, ha az ötleteket nézem. Szépen és érezhetően igényesen vannak megírva. De a kötetben szereplő írásokra jobbára csak olyanokat tudtam mondani, hogy Jó, jó… meg kellemes és misztikumba hajló, de rendszeresen maradt bennem egy kevés majdnem jellegű érzés, hogy lehetett volna ütősebb… Egy-két novella azért volt, amitől megkaptam meg azt az igazán merész bizarrságot, amire vágytam.
Abszolút kedvencem, annak ellenére, hogy a végét kicsit túl hirtelennek érzem, a Kicsoda Arvid Pekon? de nagyon megfogott az Augusta Prima is.
Végeredményben nem bántam meg a kötetet, és továbbra is vevő vagyok bármire, ami Tidbecktől magyarul megjelenik, de azért remélem, van ennél erősebb novellás kötete is.


Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről

Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről

Egy díjnyertes novelláskötet Svédország legismertebb SFF szerzőjétől, aki méltó örököse Borges, Le Guin és Lovecraft munkásságának.

Egy gyermek egy konzervdobozba születik. Egy telefonközpontos a pokolban találja magát. Három nő valahol az időn túl lebeg. Meseszerű lények kísértenek csendes kis falvakat. Karin Tidbeck, a svéd szerző szürreális világaiban minden lehetséges. A kötetben található történetek nemcsak a hazájában, hanem világszerte meghódították a szépirodalmi sci-fi, a spekulatív fikció és az alternatív fantasy olvasóit, és olyan nagy írókat tudhatnak a rajongóiknak, mint Ann és Jeff VanderMeer, China Miéville vagy a néhai Ursula K. Le Guin.

Hirdetés