Ivenn P értékelése


Ivenn P>!
Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről

A weird műfajt már több mint egy éve ízlelgetem és arra jutottam, hogy minden szürreális furcsasága ellenére be tudom fogadni, sőt, néhol még kifejezetten élvezem is. A svéd Karin Tidbeck novelláinak már úgy álltam neki, hogy „bring it on, girl!”, öntsd csak rám a sötét mocskot, az iszonytató ocsmányságokat, én már bármit kibírok, semmi sem tud kikészíteni.
Nagy várakozásokkal és tenyeret dörzsölve kezdtem bele a könyv fellapozásába, melynek borítóján Ursula K. Le Guin, China Miéville és még Moskát Anita is dicsérő szavakat rótt fel! Lelkesen vetettem bele magam az olvasásba és vártam a nagy meglepetéseket… melyek aztán nem igazán jöttek el.

Félreértés ne essék: jó volt. Tényleg jó volt, olvasmányos, sőt! Egy nap alatt kipörgettem. Ugyanakkor nem tudom megmondani, hogy miért haladtam vele ilyen gyorsan és azt sem, hogy mi az, ami különösebben megfogott. A novellákban nincs semmi megdöbbentő, semmi kirívó. „Csendes, okos és leírhatatlanul fura történetek…” írja Le Guin és egyet kell vele értenem. Tidbeck összes novellája végtelenül higgadt és már-már idegtépően visszafogott, szinte mindegyik történetéből hiányzik az a letaglózó, zaklatott erő, amit én általában szeretek az ilyen típusú történetekben. Az ő novelláiba hétköznapi nyugodtsággal épülnek be a furcsaságok, amellyel talán nem is lenne semmi baj, ha cserébe jobban be tudtam volna vonódni érzelmileg, jobban tudott volna rám hatni.
Ennek ellenére nem mondanám, hogy megbántam a kötet olvasását. Karin nagyon tehetséges írónő és mesterien kerekíti le a mondatokat, élveztem a stílusát. A történetekkel ugyan nem tudtam kibékülni teljesen, de cserébe kedvet kaptam arra, hogy olvassak tőle mást is. Az Amatka már a listámon van, kíváncsi vagyok, hogy egy regényből mit tud kihozni!


Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről

Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről

Egy díjnyertes novelláskötet Svédország legismertebb SFF szerzőjétől, aki méltó örököse Borges, Le Guin és Lovecraft munkásságának.

Egy gyermek egy konzervdobozba születik. Egy telefonközpontos a pokolban találja magát. Három nő valahol az időn túl lebeg. Meseszerű lények kísértenek csendes kis falvakat. Karin Tidbeck, a svéd szerző szürreális világaiban minden lehetséges. A kötetben található történetek nemcsak a hazájában, hanem világszerte meghódították a szépirodalmi sci-fi, a spekulatív fikció és az alternatív fantasy olvasóit, és olyan nagy írókat tudhatnak a rajongóiknak, mint Ann és Jeff VanderMeer, China Miéville vagy a néhai Ursula K. Le Guin.