Voorhees értékelése


Voorhees>!
Moskát Anita: Bábel fiai

Egyre inkább meggyőződésemmé válik, hogy a kortárs magyar fantasy irodalom elérte a nemzetközi szintet. Moskát Anita ezzel a könyvvel bizonyította, hogy remek író. Most először olvastam talán nálam fiatalabb írótól, (csak egy évvel, de akkor is) azonban a történet kezelése meglepően érett és egyedi.

A szerző ötletesen nyúl a bibliai Bábel torony legendájához, azt különleges hatalommal ruházza fel, és máris kész a történet magva. A különböző világok közötti átjárók engem mindig is felcsigáztak, azok beépítése a sztoriba nem sülhet el nagyon rosszul, és itt is működtek. Olvasás közben folyamatos párhuzamot éreztem Stephen King Setét torony sorozatával, leginkább a „minden a tornyot szolgálja” mondat ütött fészket a fejembe, hiszen ez ebben a regényben is pontosan így történt.

A cselekményt felfoghatjuk két testvér tragédiájának egy számukra idegen, mégis varázslatos világban. Az írónő jól szembeállítja a civilizált kultúrát az ókori viszonyokkal, az olvasóra bízva, melyik mellett dönt. A főszereplők sorsa és tetteik is komoly erkölcsi dilemmákat feszegetnek, nem lehet Arzénra egyértelműen rámondani, hogy jó, akárcsak Hananiás esetében sem jelenthető ki, hogy negatív szereplő. Moskát Anita egy olyan világot tár elénk, amelynek sorsát az idegen, modern világból érkezett „beszivárgók” alakítják, ugyanakkor őket is megérinti és örökre megváltoztatja a Torony hatalma.

Ez egy csodálatos történet a testvéri szeretetről, a megbocsátásról, a törődésről, a küzdelemről az életért, a változásra való képességről, az összetartozásról és az egységről. Ugyanakkor sok mondanivalója van olyan súlyos témákban is, mint a nép demagóg manipulálása, a családon belüli fizikai erőszak és hatalommal való visszaélés, valamint a vallás, mint hatalom jóformán mindenek felett. Elképesztően sokrétű ez az alig 400 oldal terjedelmű alkotás.

A fél pont levonás csak azért jár, mert kicsit nehezen indult be a történet. Természetesen ajánlom, még több ilyen színvonalas magyar fantasyt szeretnék olvasni.


Moskát Anita: Bábel fiai

Moskát Anita: Bábel fiai

Folyik a munka Bábelben, mert mindenki tudja: aki felhúzza a tornyot, azé a hatalom. Az építkezésnél használt ereklyék, amelyek egy másik világból származnak, kezdik felmondani a szolgálatot, a papság soraiban intrika üti fel a fejét és lázadással fenyeget. A próféta, aki a bábeli egyházat alapította, halott, a torony pedig a mi világunkból szólít magának új látnokot.
Dávid, a korábban festőként dolgozó fiatalember egy ideje látása fokozatos elvesztésével küzd. Zavaros vízióiból megtudja, hogy a torony vette el szeme világát, ezért Bábelbe utazik, de hamarosan belekeveredik az egyházon belüli hatalmi játszmákba. Arzén, a város új főpapja, próbál kitörni édesapja árnyékából, a reformoknak azonban nincs helye ott, ahol vérrel és testrészekkel áldoznak Bábelnek.
A bibliai Bábel történetére alapozott modern és kegyetlen regényben vallás és babona csap össze a racionalitással. Moskát Anita novellái után az elmúlt évtized egyik legizgalmasabb magyar fantasztikus könyvével jelentkezik.

Hirdetés