AeS P értékelése


>!
AeS P
Gyurkovics Tamás: Migrén

A könyv harmadánál posztoltam a borítót a Facebookra, és azt írtam az ismerőseimnek (az ottaniak szignifikánsan kevesebbet olvasnak összességében, mint az itteniek), hogy ha az év hátralévő öt és fél hónapjában csak egy könyvet olvasnak el, akkor ez legyen az. Ezt komolyan gondoltam, most is komolyan gondolom, és tartom is ezt a kijelentésemet.
Gyurkovics olyan könyvet írt a magyar, holokauszttal foglalkozó regények sorába, ami, legalábbis számomra biztosan, teljesen új helyzetből közelíti meg az egész kérdést, a túlélők izraeli, kivándorolt életével indít, és azon keresztül rajzolja meg a bűn és bűntudat alakjait, a szubjektív érzelmek és a különféle társadalmi ítéletek egymásnak feszülését. A könyv igazán megrázó első és harmadik harmada közé beékelődik egy magyarországi jelenet, zömmel 1956-ról, és egyetértek azokkal, akik szerint ez nem volt feltétlenül szerencsés döntés, de Deme (Döme) Piroska alakjával itt is sikerült valami pluszt adnia, ha nem is akkorát, mint a könyv fő történetszálával.
Az értékelést olvasókra kevéssé tartom jellemzőnek azt, hogy idén már csak egy könyvet olvasnának el, úgy gondolom, ti az érme másik oldala vagytok, akik azon töprengenek, vajon hány könyv fér még az idei évbe, és abból mi lesz az, ami igazán bejön, és mi az, ami nem. Ha idén csak egy kortárs magyar szépirodalmi könyvet akartok elolvasni, ezt olvassátok. Ha idén csak egy, holokauszttal kapcsolatos történetet akartok elolvasni, ezt olvassátok. Ha azon gondolkoztok, hogy mi az, ami még mindenképpen bele kell, hogy férjen az idei évbe, ez legyen az.

15 hozzászólás

Gyurkovics Tamás: Migrén

Gyurkovics Tamás: Migrén

Gyurkovics Tamás a regény főhősét, Spielmann Ernőt arról a Spiegel Ernőről mintázta, akit 1944-ben ikertestvérével, Magdával együtt Munkácsról hurcoltak el Auschwitz-Birkenauba. A táborban maga Josef Mengele választotta ki arra, hogy az ikerfiúk „kápója”, azaz Zwillingsvater legyen. Spielmann a láger felszabadulását követően közel negyven gyereket kísért haza a szétdúlt Európán keresztül, élete legnagyobb részében mégis lelkiismeret-furdalástól szenvedett. Bűntudatának történetén keresztül megismerhetjük azt is, hogyan alakult a túlélők sorsa a világ különböző pontjain.

Hirdetés