M_Titi értékelése


M_Titi>!
Mykolas Sluckis: Ádámcsutka

Hazudnék, ha azt mondanám könnyű olvasmány volt.Sokszor felidegesített Augustinas tehetetlensége, amit persze igyekezett megmagyarázni, leginkább magának.A feleségét rajongásig szerette, de képtelen volt igazán boldoggá tenni.
Augustinas és Gené házassága nagyon jól megmutatta, milyen az, amikor két olyan ember szereti egymást, akik képtelenek jól szeretni, hiszen nem volt előttük semmilyen egészséges, követendő példa.
Kétségtelen, hogy szerették egymást, de ez a szerelem édes kevés volt, hogy egy boldog házasságot tudjanak fenntartani.
Érdekes volt látni, hogy mennyire képes önmagát hibáztatni az ember, vagy éppen az önsajnáltatás mocsarában süllyedni.
Sok fájdalom volt a könyvben,de le a kalappal Sluckis előtt,mert ez a könyv egy remekmű.


Mykolas Sluckis: Ádámcsutka

Mykolas Sluckis: Ádámcsutka

A mai litván irodalom eredeti alkotóegyéniségének új regénye egy napba sűríti egy értelmiségi házaspár életét. Kamaniséknál ez a reggel is úgy kezdődik, mint a többi, de a mindennapi élet látszólag békés felszíne alatt kitörni kész indulatok lappanganak. Tíz évig éltek harmonikus házasságban, s most úgy látszik, kenyértörésre kerül a sor. Azért-e, mert a férj barátja – egyúttal az asszony főnöke – hevesen udvarol Genovaiténak? Azért-e, mert a tíz évvel idősebb Augustinas nem tud szabadulni a múltból előkúszó félelmek, kétségek szorításából, Genovaite derűs lényétől viszont idegen a meddő önmardosás? Azért-e, mert a labilis lelki alkatú férj hajlamos a megalkuvásra, tudományos pályáján és magánéletében egyaránt hajlandó átengedni a helyét másoknak?
Az író, aki értő módon alkalmazza a huszadik századi regényírás technikáját, izgalmas párbeszédekben, feszült belső monológokban bontja ki a cselekményt és keresi a megoldást hőseinek.