Szilárd_Berke IP értékelése


Szilárd_Berke IP>!
Ed McDonald: Hollóvér

A Hollóvér felépítése hasonló az első kötethez, és színvonalban nem marad el attól. A cselekményt alapvetően az eleinte egymástól elkülönültnek látszó történések (pl. merénylet; rablás; a helóták újszerű harcászati aktivitása) mögött meglapuló fő eseményvonal kigöngyölítése tölti ki. Természetesen a Kárhozat, a Mélység Királyai, a Névtelenek, a fonók, a helóták elválaszthatatlan részei a varázsképletnek. A világról szívesen vettem volna újabb infókat (elsősorban a Kárhozatról, a helótákról, mert itt akadt pár feldobott magas labda), de könnyen lehet, ezeket a szerző a harmadik kötetre tartogatja (ami eleve beszédes címmel érkezik). Tetszett, ahogy a figyelmet végig ott tudta tartani az író, mert Galharrow végül egyre mélyebbre süllyed a sz*rban, és olyan tettekre kényszerül, amelyek döntő hatással vannak/lesznek a továbbiakra. Tetszett még a grimdark hangulat, amit magas szinten hozott, és a lezáró csata jelenet, ami bár epikus nem volt, de tartogatott pár emlékezetes összecsapást és súlyos felszerelés upgrade-et.:) Kevésbé nyerte el a szimpátiám, ahogy Galharrow karakterével bánik az író a nőkkel való kapcsolataiban. De… ez is lehet egy remek írói fogás persze, és hát ugye ez a világ a végtelenségig gonosz/rettenetes, szóval Galharrow idealizmusa és „tisztasága” bizonyos értelemben üdítő fénypont ebben a sötét nyomorúságban (amely, tegyük gyorsan hozzá, keményen dolgozik azon, hogy ezt a tisztaságot beszennyezze).
Ed McDonald tehetséges író, kíváncsi vagyok, a későbbiekben, ha netán elengedi ezt a világot/karaktert, mire képes még. // …Akit megfogott ez a világ/hangulat, tegyen próbát a Grim Dawn c. játékkal //


Ed McDonald: Hollóvér

Ed McDonald: Hollóvér

Négy év telt el azóta, hogy a Nall-gépezet visszaverte a Mély Királyait a Kárhozatba, de a szörnyek így is tüzes esőt ontanak az égből, és más sötét erők is szervezkednek a köztársaság ellen. Új hatalom van születőben: a Fénylányként ismert, ragyogásba burkolózó szellem látomásokként jelenik meg városszerte, az őt istenítő szekta pedig egyre nagyobb erő és befolyás birtokába jut. Az eluralkodó káosz megállíthatatlan.
Galharrow és az Éjszárnyak vajmi keveset tehetnek a szekta – vagy a Névtelenek különös parancsai – ügyében, de mikor ismeretlen tettesek feltörik Szarkaláb széfjét, és nyoma vész egy rettentő hatalmú tárgynak, akkor mindent meg kell tenniük, hogy visszaszerezzék. Csakhogy ehhez válaszokra lesz szükségük, márpedig ezekért kénytelenek fejest ugrani a lidércnyomásba: a Kárhozat kellős közepébe.

Ed McDonald lehengerlő stílusban, váratlan húzásokkal bővíti ki és mélyíti el az Éjszárny veszélyekkel és pusztulással teli világát. A Hollóvér méltó folytatása 2017 egyik legjobb grimdark fantasyjének.

Hirdetés