Spaceman_Spiff IP értékelése


>!
Spaceman_Spiff IP
Ken Liu: A papírsereglet és más történetek

„Amióta amerikai lettem, mást sem hallok az emberektől, mint hogy Amerika az a hely, ahol magam mögött hagyhatom a múltam. Én ezt sosem értettem. Senki sem hagyhatja maga mögött a múltját, mint ahogy a bőréből sem bújhat ki.”

Valószínű kínai-amerikaiként Ken Liu életét teljesen áthatja a fenti idézet. (11 évesen költözött Amerikába a szüleivel.) Bevándorlóként az embert még talán jobban meghatározza a múltja, az, honnan jött, milyen örökséget hordoz – ez nem csak számára, de a külvilág számára is szempont, amikor megítélik.
A kötet novelláinak szinte mindegyikét áthatja ez a fajta múlthoz való viszonyulás. És itt a múlt nem csak a tradíciókat, Kína történelmét jelenti – persze ezekkel is remekül eljátszik a kötet, ötletesen emeli be az ősi kínai mondákat ugyanúgy, mint a kínai bevándorlók történelmét vagy a modern Kínát meghatározó eseményeket –, hanem a családot, a generációk viszonyát, azt, hogyan kapcsolódnak össze emberek évtizedek, évszázadok távlatából is. Nyugatiként hajlamosak vagyunk elfeledkezni a múltunkról, arról, hogy azt, ahol most vagyunk, megszámlálhatatlan ősünk cselekedetei alakították. De ugyanígy a családtagok viszonya is vizsgálható lenne ebből a szempontból.
Ken Liut nagyon foglalkoztatják ezek a kérdések, és azok a novellái működnek igazán jól, amikben ezekre fókuszál. (A köteten kívül olvasott írásai között is.) Szerencsére itt majd' mindegyik szöveg ilyen.
Könnyen lehet úgy olvasni a kötetet, mint egyfajta „keleti válogatást”, de szerintem ez a kötet nagyon közel áll hozzánk, nyugati emberekhez is. Inkább egy keleti ősökkel rendelkező nyugati ember próbálkozása, hogy megértse örökségét, és helyét a világban. Közben pedig bemutassa a Nyugatnak, hogyan más Ázsia, a kínai és japán ember.

És mindeközben a kötet írásai egyben zseniális sci-fik, fantasyk és történelmi fikciós művek, amik minden kulturális kontextusuk nélkül is szórakoztatóak és érdekesek. Emberi történetekkel vannak tele, amik akár még meg is érinthetik az olvasót. Mindenképpen ajánlott olvasmány, megérdemel minden laudációt, a szerző pedig már ezekkel beírta magát a modern fantasztikus irodalom történetébe.


Ken Liu: A papírsereglet és más történetek

Ken Liu: A papírsereglet és más történetek

A kínai származású Ken Liu a generációjának az egyik legeredetibb, legkülönlegesebb és legelgondolkodtatóbb novellistája. Az írásai rendre rámutatnak a varázslatosra a hétköznapi dolgokban. A papírsereglet és más történetek e kivételes tehetségű szerző legjobb műveit gyűjti össze az évtizedből.

Egy fiatal férfi a távoli jövőben a kultúrája és múltja végső megsemmisülése ellen küzd a Mono no aware című történetben, amiért 2013-ban odaítélték Liunak a Hugo-díjat. A papírseregletben egy varázslatos origami tigris döbbenti rá a főszereplőt, hogy a szeretet nem ismer határokat. Ez a novella volt az első az irodalmi díjak történetében, ami egyszerre kapta meg a Hugo-, Nebula- és World Fantasy-díjakat, és mindmáig sokan hivatkoznak rá, hogy szívszaggató végkifejlete a fantasztikumot egészen új módon ábrázolja. A Jó vadászatot! című ázsiai steampunk történetben az olvasó végigkísérheti a mágia különböző korokhoz való csodálatos alkalmazkodását. A kötet további részeiben is igazi műfajkavalkáddal találkozunk: egyaránt olvashatunk űroperát (Hullámok), Black Mirror-szerű disztópikus rémálmot (A visszatérő vendég) és szépirodalmi alkotást (A betűmágus), illetve a mágikus realizmus és az időutazás segítségével Kína történelmébe is betekintést nyerhetünk (Aki lezárta a történelmet).

A kötetet a megjelenése után 2017-ben Locus-díjjal tüntették ki.

Hirdetés