Rodwin értékelése


Rodwin>!
Terry Pratchett: Fegyvertársak

Hiányzott a Korongvilág, szerencsére a polcomon még lapul sok általam nem olvasott kötet, így csak levettem egyet.
Az Éjjeli Őrség tagjait megismerhettük az előző kötetből, az ő eszeveszett kalandjaiknak lehetünk újra szemtanúi. Vajon szükség van Ankh-Morpoknak királyra, mi lesz ha az Éjjeli Őrséget még jobban felvegyítjük, a trollok tényleg olyan buták, hogy csak háromig tudnak számolni? Ezekre és sok más kérdésre kapunk választ, az alap koncepció a szokásos katyvasz, mely a könyv végére olyan Pratchett módira letisztul.
Az Éjjeli Őrségre borús idők járnak, nem elég, hogy pár kisebbség, nevezetesen trollok és törpék is helyet kaptak a soraik között, de még egy nő is, kinek igen rejtett képessége van.
Közben hős Szilárdunk a nagy napjára készül, így ő annyira nem tudja kivenni a részét a galibából. Amely rejtélyes gyilkosságokkal veszi kezdetét, és bizony minden céh gyanús lesz. Karott törpünk éllovas lesz a nyomozásban, persze ló nélkül, pusztán fantasztikus logikája viszi előre. Továbbra is az egyik kedvenc karakterem, ez a nagyra nőtt gyerek.
Persze az Őrség többi tagjai is kiveszik a szerepüket, mint kiderül Zsámoly, és Törmelék igen ütős párost alkotnak. Noha kezdetekben igen utálták egymást, mert ugye a trollok és a törpök között évszázados múltra tekint vissza az ellentét. Illetve egy Gaszpód nevezetű kutyusnak is nagy szerepet szánt az író. Tiszteletét teszi a Halál, és a Könyvtáros is,bár nekik csak epizódszerep jut, de őket mindig jó látni.

A könyv humora továbbra is fergeteges, néha azért elkalandoztam, és voltak már jobb könyvei is az írónak szerintem. A majdnem öt csillagot pedig minden Korongvilág könyve látatlanban is megérdemli.

>!
Delta Vision, Budapest, 2009
442 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639890206 · Fordította: Járdán Csaba

Terry Pratchett: Fegyvertársak

Terry Pratchett: Fegyvertársak

„LÉGY A VÁROSŐRSÉG EMBERE!
AZ ŐRSÉG IGAZI FÉRFIAKRA VÁR!”

…de kénytelen beérni Karott káplárral (aki elvileg törpe), Zsámoly segédőrrel (aki ténylegesen törpe), Törmelék segédőrrel (aki troll), Angua segédőrrel (aki nő… az idő túlnyomó részében) és Göcsört káplárral (akit hivatalosan kizártak az emberi fajból sunnyogásért).

Ráadásul mindannyiuknak sürgős segítségre van szükségük. Mert pusztán huszonnégy órájuk maradt arra, hogy megtisztítsák a várost – és most Ankh-Morporkról beszélünk…

Hirdetés