Voorhees értékelése


Voorhees>!
Michael J. Sullivan: A rózsa és tövise

Ha szavazni kellene a fantasy irodalom leginkább összeillő párosára, nálam egészen biztosan Hadrian és Royce duója győzne. Még nem olvastam két ilyen, szigorúan heteroszexuális, egynemű szereplőről, akik között ennyire működött volna a kémia. A szerző valahogy zsigeri szinten ráérzett, hogy tudja megalkotni az ideális kettőst. Ebben a regényben azért halványan érződik még, hogy a zsoldos és a tolvaj még csak rövid ideje dolgoznak együtt, de már elkezdték alaposan kiismerni egymást.

A regény egy évvel az előző kötet befejezését követően veszi fel az elbeszélést. A történet érdekessége, hogy a páros nem a cselekmény főszálán mozog; azt a szerző meghagyta más, eddig ismeretlen (illetve a Ryria krónikákból már ismert) szereplőknek. A könyv nem nagy terjedelmű, mégis jól felépített és szerkesztett, kiváló munka. Rengeteg a zseniális beszólás és aranyköpés, jóformán minden oldalról ki lehetne írni egy idézetet. Sullivan azonban nem a fekete humoráról híres, mint Abercrombie vagy Lawrence: az ő poénjai a szituációs komédián alapszanak.

A helyszín végig Medford városa, amely keretet ad a történéseknek. Maga a sztori egyébként a Krónikák szempontjából nem a legtöbbet emlegetett történet, de a Ryria megalakulása és a későbbi medfordi események szempontjából jelentős. Nincsenek gigászi csatajelenetek vagy harcok, a regény mégis élvezhető és színvonalas. Hiába, Sullivan tud írni és szórakoztatni. Ez teszi a könyveit olyan olvasmányossá.

Nem kérdés az öt csillag, és remélem a Fumax kirukkol a többi előzménykötettel is magyarul. Én tűkön ülve várom.


Michael J. Sullivan: A rózsa és tövise

Michael J. Sullivan: A rózsa és tövise

EGY KEGYETLENÜL HELYBENHAGYOTT JÓBARÁT.
KÉT, VÁLASZOKAT KERESŐ TOLVAJ.
MEGSZÜLETIK A RIYRIA.

Royce Melborn több mint egy éven át próbálta elfelejteni Gwen DeLancy-t, aki őt és társát, Hadrian Blackwatert, a biztos haláltól mentette meg. Mivel a tolvajnak nem sikerült kivernie a fejéből a nőt, Hadriannel visszatér Medfordba, de ezúttal megdöbbentő fogadtatásban van részük – Gwen látni sem akarja őket. Feltett szándékuk kideríteni, hogy mi a rejtélyes visszautasítás oka. Eközben az udvarban titkos összeesküvés van készülőben a királyi család ellen, amelynek csak két vétlenül belekeveredett kisember állhat az útjába. Az események megállíthatatlanul száguldanak a drámai végkifejlett felé, amely valamennyiüktől nagy árat követel.

A Ryiria – A kezdetek a nagy sikerű fantasysorozat, a Riyria-krónikák előzménytörténetét meséli el.

Hirdetés