Nevox értékelése


Nevox>!
Ed McDonald: Éjszárny

Majdnem mindent leírtak már előttem erről regényről, de azért én is hozzáteszem, hogy nagyon kellemes megelepetés egy elsőkönyves írótól ez a poszt-apokaliptikus grimdark könyv. Adva van egy erősen hanyatlófélben lévő világ, legalábbis annak városállamai, amelyek kétségbeesett harcot vívnak a Mély Királyai által vezetett Dhojarai Birodalommal és annak eltorzult lakóival, akik közül a helóták a leginkább hasonlatosak az emberekre. A harcban segítségükre vannak a Névtelenek, akik egyfajta túl nagy hatalomra szert tett varázslók, akik halvány emlékeikben tudják felidézni milyen is volt embernek lenni. A főhős pedig Ryhalt Galharrow, egy kiégett, alkoholista, életunt fejvadász, az Éjszárny különítmény parancsnoka, aki amolyan igazi noir karakter.
Az E/1-es narráció miatt nem kapunk olyan mély jellemrajzot, mint a E/3 esetén, de szerencsére jó olvasni a sokat látott, érzelmileg nulla fejvadász cinikus, mégis valahol egyenes, jellemes gondolatait, nézőpontját, amelyet a jól megírt rövid tőmondatok, egysorosok nagyon át tudnak adni. A történet egy hardboiled jellegű sztori, femme fatale-al, akiért még kamaszkora óta rajong főhősünk és ő jelenti számára az ártatlanságot, reményt, mindazt, ami jó volt életében. Tény, hogy egy idő után modorossá vált a folyton cinikus , szarkasztikus megjegyzésekkel operáló főhős, de valahogy a kötet végére mégis megszerettem, lehet neki drukkolni és társainak is. Ebben sokat segít az, hogy az író ebben a reményvesztett, lepusztult világban arra fókuszál, mi az ami reménykeltő, miért maradt érdemes küzdeni,valamennyi hősünkben van valami, ami kissé kiemeli ebből a kiábrándult világból. A történet csavaros, kellőképpen változatos és pörgős, hogy ne lankadjon figyelmünk és a világ megismerését is ügyesen adagolja az E/1-es nézőpont ellenére. Van humora a könyvnek és az akciók húsbavágóak, kellőképpen nyersek. A technológiai színvonal valahol a 17. század környékén lehet, hogy durva hasonlattal éljek, de a fényvezeték, ami a vilt vezeti és az ódon gépek azért túlmutatnak ezen, noha mindegyiket mágia, azaz a holdakból kinyert vil hajtja. Nagyon kevés a mágia, viszont a varázslók, afonók, tényleg emberfeletti erőknek parancsolnak, a Névtelenek, a Királyok meg egyenesen isteni léptékű karakterek. A mágia is heves, vad, sötét, ahogy egy dark fantasy-hoz illik.
Összességében remek könyv, nagyon várom a folytatást és persze a befejezést, de semmiképpen sem kezdő olvasóknak ajánlom, mivel az első fele elég mélyvíz, tényleg a világ és az események sűrűjébe lök Mcdonald.


Ed McDonald: Éjszárny

Ed McDonald: Éjszárny

A széttört és szenvedő égbolt alatt terül el a Kárhozat végtelen és fertőzött sivataga, a halhatatlan Mély Királyai ellen vívott könyörtelen háború sötét mementója. A féktelen pusztítás lassan száz éve ért véget, amikor a Birodalom bevetette a Nall-gépezetet, az ismert világ leghatalmasabb fegyverét. Legyőzni azonban nem sikerült vele a királyokat, csupán kordában tartani – a mostanra romlott mágiával és vérszomjas démonokkal teli pusztaságban a halhatatlan uralkodók nagyon is éberek. Csak a megfelelő pillanatra várnak.
A fejvadász Ryhalt Galharrow jól ismeri a Kárhozatot. Amikor a hollót ábrázoló tetoválása életre kel, hogy előadja sürgető üzenetét, Galharrow az Éjszárnyakként ismert csatlósaival egy titokzatos nemesasszony keresésére indul az egyik távoli helyőrségbe. Egyikük sincs azonban felkészülve arra, amit ott találnak: a Mély Királyai nem félik többé a Nall-gépezetet, és óriási seregükkel megindulnak a Birodalom felé. Az egyetlen reményt egy rég halott varázsló öröksége jelentheti, ám az Éjszárnyak ideje fogytán van.

Hirdetés