Gubacsi_Viktória értékelése


>!
Gubacsi_Viktória
Cselenyák Imre: A tölgyek alatt

Még mindig fantasztikus!
A tölgyek alatt című könyvben Arany János életét kísérhetjük tovább.
Megismerjük a Nagykőrösön töltött éveit és azt a zseniális költőt, akinek tehetsége lánya halála után bontakozik ki a Margit-szigeten.
Nagykőrösi lakosként (és a gimnázium diákjaként) többet kellett mindig tudnunk Arany Jánosról, mint általában másoknak. Természetesen mindig úgy lett 'tálalva' az itt töltött 9 év, mintha a költő legboldogabb évei lettek volna és mennyire szeretett volna itt tartózkodni. Valamint sok olyan dolog lett utólag eltorzítva, ami nem is úgy történt. Csak hogy büszkék legyünk sok-sok dologra Arany Jánossal kapcsolatban, még ha nem is úgy történt, de ezt sajnos csak kevesen tudják.
Személy szerint tetszett, hogy az olvasó arcába van vágva, hogy „nem, Arany János nem szeretett Nagykőrösön élni és minél hamarabb elakart menni innen”.
Az időskori költő pedig zseniális lett! Az a sok-sok fájdalom, amit átélt, lánya elvesztése, barátai elvesztése, családtagok elvesztése és a betegsége, ami mindennap kínozta….
Mindezek mellett a hűséges Arany, mint a nemzethez, mint feleségéhez, aki nagy szeretettel nevelte elvesztett lánya gyermekét, Piroskát.
Megérte várni erre az olvasó éhségvágyát kielégítő alkotásra, melyet Cselenyák Imre megint csak zseniálisra írt meg!
Külön pozitívum, hogy a könyv elején a moly.hu olvasói értékeléseket olvashatjuk. Az író ezzel bebizonyítja, hogy nem kellenek nagy nevek az ajánláshoz, fontosabb, hogy egy átlagos olvasó mit gondol. (Ez a jellem picit hasonlít is Aranyra.)
Még mindig tartom a véleményemet, hogy ha már Arany Jánosról kell tanulni az iskolákban, különösen a középiskolákban, akkor inkább ezt a két kötetből álló művet olvassák el a diákok, hisz ebből jobban megértik a Toldi íróját, mint bármi másból.
Remélem, hogy Cselenyák Imre megfogja írni más költőknek és íróknak is az életét regény formájában!
És remélem, hogy ha már „Nagykőrös Arany János városa”, akkor hamarosan lesz alkalmam találkozni vele abban a városban, ahol a költő nem szeretett élni, de mégis sokan úgy hiszik, hogy igen.


Cselenyák Imre: A tölgyek alatt

Cselenyák Imre: A tölgyek alatt

Milyen érzés túlélni gyermekedet és legszeretettebb barátaidat?

Arany János a szelídség, a nemes egyszerűség mintaképe. Kisvárosi gátlásait élete végéig megőrizte, szava halk, szerény, jelleme visszahúzódó. Bámulatos tehetségéből adódóan, és szorgos önképzése nyomán már harmincévesen elérte a műveltség legmagasabb fokát. Rendkívül fejlett érzékenysége alkalmassá tette kifinomult megfigyelésekre, költészetté változtatta a szeretetet, a szenvedéseket, a fájdalmakat. A magyar nyelv legkifinomultabb mívelőjévé vált.

Cselenyák Imre érzékeny korrajzában nemcsak a nagy költő, Arany János válik emberközelivé, hanem szerető tollvonásai nyomán megelevenedik a szenvedélyes barát, Petőfi Sándor és a szabadságharc híres alakjai is.

Kiemelkedően gazdag és hiteles regényes életrajz Arany Jánosról.
Hagyd, hogy magával ragadjon!

Hirdetés