Szentinel értékelése


>!
Szentinel
Ransom Riggs: Hollow City

Az, amit még kifogásolhatónak találtam az első kötetben, a folytatásra eltűnt. A Hollow City (Üres város) remek középső regény, mely ahelyett, hogy pusztán átvezetőként szolgálna a fináléhoz, hozzátesz a sorozat világához. És ha ez még nem lenne eléggé meggyőző, akkor Riggs még meg is fejeli egy akkora csavarral a történet végére, hogy az szavakkal nehezen leírható. Az író ezzel a kötettel jelzi is az olvasóinak, hogy bizony ő sok mindent előre megtervezett, és a különleges gyermekek története igazából egy nagy könyvnek íródott az elejétől kezdve. De nem csak a történet drámaisága az, ahol az ember érzi a fejlődést.

A szereplők sokkal szerethetőbbé váltak, avagy Riggs olyan szituációkba keverte bele őket, ahol kibontakozhattak. Jobban megismerjük őket, és a világot is, mely körülveszi őket. Maga a címben is megnevezett város Londont takarja, amit épp a nácik bombáznak a második világháborúban. Az ebből fakadó kaotikus hangulatot az író remekül használja fel, hogy illusztrálja hőseink szorongatott helyzetét. Azon sejtésemet pedig, mely szerint Riggs a brit ifjúsági regények mintájára írta meg ezt a szériát, elég sokban megerősítette a Hollow City. Már az én amerikai kiadásom stílusa is magasságában és szélességében is a brit paperbackek dizájnját követi, illetve a prózán érezhető erős, atmoszferikus hatás és a színes karaktergárda (na meg az itt-ott felbukkanó abszurd helyzetek) is inkább az angol sztorik hangulatát idézi, ezúttal elegánsabban, mint az első kötetnél.

A Hollow City egy ígéretes, de hibáktól nem mentes regény sokkal kiforrottabb folytatása, mely olyan izgalmasan ér véget, hogy az ember menten fel akarja kapni, és folytatni az utolsó könyv utolsó soráig. Az egyetlen kritizálni való dolog a könyvben az interjú volt a végén. Riggs nem tudott sok hasznosat elmesélni e kötet születéséről, de azt bezzeg bele kellett rakni, hogy készül a hollywood-i produkció belőle… Hamarosan folytatni fogom, de most még várok egy kicsit. Ezt az élményt érlelni kell.


Ransom Riggs: Hollow City

Ransom Riggs: Hollow City

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children was the surprise best seller of 2011—an unprecedented mix of YA fantasy and vintage photography that enthralled readers and critics alike. Publishers Weekly called it “an enjoyable, eccentric read, distinguished by well-developed characters, a believable Welsh setting, and some very creepy monsters.”

This second novel begins in 1940, immediately after the first book ended. Having escaped Miss Peregrine’s island by the skin of their teeth, Jacob and his new friends must journey to London, the peculiar capital of the world. Along the way, they encounter new allies, a menagerie of peculiar animals, and other unexpected surprises.

Complete with dozens of newly discovered (and thoroughly mesmerizing) vintage photographs, this new adventure will delight readers of all ages.

RANSOM RIGGS is the #1 New York Times best-selling author of Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children. He is a graduate of the University of Southern California film school and is a writer for mentalfloss.com. He lives in Los Angeles.

Hirdetés