Noro értékelése


Noro>!
Michael Moorcock: The History of the Runestaff

A Rúnabot, illetve Dorian Hawkmoon története (1967-69) az első befejezett, több regényből álló történet az Örökkévaló bajnok multiverzumából. Csupán az Elric-novellák egy része jelent meg korábban, de azok akkor még nem alkottak lezárt sorozatot, sőt, nem is időrendben jelentek meg. Vagyis ez a négy rövid regény volt Moorcock első kísérlete a saját végzetébe beleragadó, a világot saját békéje árán megmentő hős teljes körű ábrázolására.
A regényciklus világa nem kevésbé forradalmi jelentőségű, a Tragikus Millenium ugyanis az első olyan poszt-apokaliptikus univerzumok egyike, amelyek ábrázolása egyértelműen a fantasy – konkrétan a kard és varázslat stílus – felé hajlik, szembefordulva az 50-es évek sci-fi központú megoldásaival. A történet egy szétszabdalt Európában zajlik, ahol a modern népek maradványai középkori viszonyok között élnek, a régi civiliáció emlékei eltorzult mítoszokká váltak, a tudományt pedig egy lapon emlegetik a mágiával. Granbretan (vö. Great Britain) az egyetlen olyan birodalom, amely képes szervezetten felhasználni a régi technológia eszközeit, de halhatatlan királyának köszönhetően az egész országot áthatja a dekadencia, hadvezérei pedig egytől egyig pszichopata őrültek. (Mindez annak ellenére, hogy a Beatlest és Brian Aldisst is isteneik között tartják számon :D) Szerintem a Warhammer alkotóitól egészen Mark Lawrence-ig sokakat megihletett ez a háttér.

A történet kezdetén Granbretan már meghódította fél Európát, és fogságba ejtették Köln hercegét, aki teljes apátiába süllyedve hajlandónak mutatkozik arra, hogy kémjük legyen az ellenállás középpontjában. Hűségét biztosítandó, a fejébe ültetnek egy techno-mágikus drágakövet (innen az első regény címe, The Jewel in the Skull), ami később egyszerre lesz Hawkmoon szimbóluma és legnagyobb veszedelme. Az ellenálló grófság vezérei azonban felébresztik a hercegben az életösztönt, és ő ismét a harcok élére áll. A tetralógia folyamán társaival bejárja a közel-keletet, eljut Amarekhbe (Amerika), de látogatást tesz az ellenség fővárosában, Londrában is. Megjelennek olyan, a későbbi könyvekben klasszikussá váló motívumok, mint a bajnok kardja, a bajnok társa, a kozmikus egyensúly, és persze a bajnok végzete. Ezeket Moorcock itt még nem a bevett nevükön említi, de aki ismeri a szerző munkásságát, az könnyen rájuk ismerhet.
A tetralógia stílusában még erősen jelen van Robert E. Howard hatása. Alapvetően hősies történetekről van szó, viszonylag kevés csavarral, de izgalmas kalandokkal és rendkívül átütő hangulattal. Granbretan dekadens kultúrája, a madár formájú harci repülőkkel és állatmaszkos lovagrendjeivel, különösen nagy erővel jelenik meg. A történet időnkénti kiszámíthatósága bizonyos szempontból nyilvánvalóan szándékos: ezek a deus ex machina jellegű fordulatok a meg nem változtatható végzet szerepét szimbolizálják (akárcsak a görög tragédiákban, ha belegondolunk). Ahogy halad előre a történet, a bajnok egyre jobban küzd a sorsa ellen, de a rúnabot manipulatív hatása is egyre erősödik. Minél inkább szeretne Hawkmoon más útra lépni, annál erősebben terelgetik őt a végkifejlet felé. Előadásmódját tekintve az egész kötet rendkívül igényes, ugyanakkor könnyebben olvasható Moorcock későbbi írásainál. Nincsenek benne olyan bonyolult koncepciók, mint például a Corum kardjai trilógiában, és nem is megy el annyira a metafizikai fejtegetések felé, mint mondjuk Az Igazgyöngy erődje.

A History of the Runestaff egy jó belépő Moorcock írásai közé mindenkinek, aki szereti a klasszikus kard és varázslat fantasyket, a veterán olvasókat pedig számos jól ismert fantasy motívum őstípusával lepheti meg.

1 hozzászólás

Michael Moorcock: The History of the Runestaff

Michael Moorcock: The History of the Runestaff

The earth has grown old, her landscapes mellow, her people lost in abrooding dream. It is an age of antique cities, scientific sorcery, crystal machines, great flying engines with mechanical wings. And the armies of the Dark Empire are relentlessly taking over the once-peaceful city states, ravaging and destroying as they advance, mile by brutal mile…
The Dark Empire has humiliated and multilated Dorian Hawkmoon, but it cannot rob him of his two consuming passions: his love for Yisselda of Brass and his hatred of her ruthless suitor Meliadus.
But before he can defy the Dark Empire and win the beauteous Yisselda, he must seek the Runestaff, a quest that will send him into barbaric wonder and perverse evil… and only if he succeeds will her avert the doom of all the world…