zamil értékelése


>!
zamil
J. R. R. Tolkien: Gondolin bukása

Hiánypótló alkotás, a megszokott minőségbe.
Már a Szilmarilokba is felfigyeltem erre a történetre, és örültem, hogy megjelenik külön és jobban elmélyülhetünk a történetben, és beleláthatunk Tolkien elgondolásába.
A megszokott szerkezetet kapjuk, ahol szépen körbe van járva minden oldalról a mű, az átírásokkal, a változó elgondolásokkal. Tényleg csak azt tudom sajnálni, hogy Tolkien ennyire megelőzte a korát, és emiatt ezek a történetek nem lettek kidolgozva, nem lettek regény alapján megalkotva, és csak kísérletek maradtak. talán napjainkba ez nem így történne, bár pont ezek a történetek azok, amik sokat adtak, a jelenlegi íróknak és ezeknek köszönhetjük, hogy irodalommá nőtte ki magát ez a zsáner.
Aki szereti Tolkien világát, magát Középföldét, annak a könyvespolcán lesz, és többször elolvassa, akitől ez távol áll, annak csak egy káosz, amit nem fog értékelni.
Szerencsére nem vagyunk egyformák és ezért helye van az ilyen kiadásoknak, a rajongók mindig vevők lesznek az író műveire, még akkor is ha ezek a történetek, csak papírra vetet ötletek.


J. R. R. Tolkien: Gondolin bukása

J. R. R. Tolkien: Gondolin bukása

Gondolin, a rejtett város titkát hosszan őrzik annak lakói, ám Morgoth végül alattomban kikémlelteti az odavezető utat, és hatalmas seregével elpusztítja a várost. De vajon ki menekül meg végül, és hol kezdenek új életet a túlélők? A Gondolin bukása megjelenése friss világszenzáció, magyarul most lát először napvilágot Gálvölgyi Judit fordításában. A kötetet Alan Lee csodálatos festményei illusztrálják.
J. R. R. Tolkien (1892-1973) angol író, filológus; legismertebb művei A Gyűrűk Ura és A hobbit, valamint a Középfölde-mitológiával kapcsolatos egyéb írásai.

Hirdetés