zamil értékelése


>!
zamil
Moskát Anita: Irha és bőr

Őszintén megmondom olvasás előtt nem érdeklődtem a könyv után (jó szokásomhoz híven), mert Anita írásait olvasnom kell, lehet ezért is volt, hogy kicsit meglepett mennyire aktuális a regény, és emiatt mennyire behatolt a szférámba, amit általában kerülök. Persze ez nem baj, csak nem ezt vártam.
Minőségre a megszokott regényt kaptuk, a jól átgondolt történettel, a szép mondatokkal, a szókimondásával, ami viszont nekem hiányérzet lett, az a karakterek. Lehet tudatos volt, hogy egyik karaktert se engedte megkedveltetni magát (lehet csak én gondolom), de számomra mind átlagos volt, olyan igazi hétköznapi alakok.
A történetről nem mondok semmit, a fülszöveg szépen felkelti az érdeklődést (így utólag), viszont a kisebb pár oldalas mesékről csak pozitívan tudok nyilatkozni, nagyon jól illett, a könyvhöz a mondanivalóhoz. Én személy szerint vártam is egy-egy fejezett után ezeket a szösszeneteket, valahogy itt kapta meg az igazi fantasy rajongó énem a képzelet szárnyalását.
Végezetül úgy érzem, hogy ez a könyv az a könyv, ami megérett minden téren arra, hogy elhagyja kicsiny országunkat és kísérletet tegyen a világ meghódítására. Biztos vagyok benne, hogy külföldön is jó fogadtatása lenne. Remélem nem csak én látok benne ekkor a potenciált. Ezért ha lehet mellette kampányolni, akkor rám számíthat az írónő.


Moskát Anita: Irha és bőr

Moskát Anita: Irha és bőr

Alig két évtizede állatok milliói bábozódtak be világszerte, hogy aztán félig emberré alakulva bújjanak elő. Az emberiségnek hozzá kellett szoknia, hogy többé nem a Homo sapiens az egyetlen értelmes faj, és hogy a teremtés újabb hullámai megállíthatatlanok. A fajzatok élethez való joga azóta is heves viták tárgya, és amikor Magyarországon népszavazásra kerül a kérdés, hogy az itt élő, gettókba zárt és bérmunkásként dolgoztatott fajzatokat törvényileg embereknek tekintsék-e, a fal mindkét oldalán kiélesedik a helyzet.
August, a Nemzetközi Fajzatügyi Szervezet kampánymenedzsere minden eszközt megragad, hogy a közvéleményt a fajzatok oldalára állítsa, de hamarosan ő kerül kínos vizsgálódások kereszttüzébe. Pilar, a világtól elzártan, televízió előtt felnőtt borz minden állatnak segítene, ám barátait és feladatát is rosszul választja meg. Kirill, az őzfajzat blogger a fajzatok történeteit írja meg, hogy hangot adjon az elnyomottaknak, a gettó mélyén pedig mindent elsöprő sztorira bukkan.
Moskát Anita, a Horgonyhely szerzője harmadik regényében brutálisan eredeti és kíméletlen világot tár elénk, amelyben szervesen összeolvad az állat és az ember. Ez a történet garantáltan sokáig velünk marad: bekúszik a bőrünk – vagy irhánk – alá.