gesztenye63 P értékelése


gesztenye63 P>!
Brandon Sanderson: A lélek árnyai

@Shanara megígérte… S ahogy a „színvonalas” reklám mondja, „úgy is lett”. Megkaptam a kandráimat, kedvemre élvezkedhettem az Arctalan Örökkévalók rejtélyes közelségében. Érdekesen változó, politikai cselszövésekkel és helyezkedéssel teli, társadalmi forrongásokkal spékelt színes tabló előtt fordította a szerző új feladatuk felé Waxet, a békebírót és hű spoiler barátját, Wayne-t, a Végek vagányát, nem sajnálva tőlük és a történettől a titokzatos kandrákat.
S mindezekkel együtt Sanderson is kezd végre újra „megérkezni a játékba”. A szerzőnek soha nem volt erőssége, hogy szűk keretek között igazi mélységet adjon a karaktereinek. Így, a második kötet kellemes meglepetéseként találkoztam most ezzel a jelenséggel. Miszerint Wayne, a sajátos morális iránytűvel felszerelt fenegyerek, valamint Steris kisasszony jellemábrázolása egyre árnyaltabb, egyre összetettebb lett. S valljuk be, a zsánerirodalom sikerének egyik legfontosabb eszköze a karakterek spoiler közel kerülése az olvasóhoz. Wax kétdimenziós figurája persze még finomításra szorul, de az irány határozottan biztató. Ebben pedig szerintem nagy segítségére vannak a szerzőnek a hemalurgia, a „sötét művészet” gyakorlói, kedvenc kandráim.
Rajtuk, az ő történetükön keresztül számos múltbéli esemény hátteréről libben fel a fátyol, amelyek mind hozzátesznek Wax darabos figurájának csiszolódásához, emberközelibbé, élettel telibbé tételéhez. S az elmaradhatatlan izgalmas akciók során olyan helyszínek villannak fel a regényben, mint az Őshaza, Hathsin Bugyrai, vagy maga a Megdicsőülés Kútja. S miközben kedves ikerszerzetünk élet-halál harcot vív a város megmentéséért és egyben önmaga felfedezéséért, előbukkannak a Ködből olyan nagy „szellemek”, mint a Túlélő, az Utolsó Császár, vagy maga Harmónia. Mindezek együtt egy varázslatos nosztalgia-trippé tették számomra ezt a kötetet, amit egyébiránt Sanderson, a maga jól ismert és kiválóan alkalmazott többszörös csavarjaival már amúgy is a végletekig feszített.
A steampunkos, urban fantasy vonulattal még mindig nehezen barátkozom, de ez feltételezhetően a Ködszerzet-trilógia többezer oldalas becsípődésének tudható be.
Végül meg kell, hogy említsem, egyre jobban érdekel, hogy „ki vagy mi volt Trell?”… Talán a harmadik kötet választ ad erre is.

A „Ködszerzet” világát már ismerő és szerető olvasóknak a könyv kötelező darab, mindenki másnak csak ajánlott. A kiváló szórakozás azonban vitán felül garantált.

7 hozzászólás

Brandon Sanderson: A lélek árnyai

Brandon Sanderson: A lélek árnyai

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Brandon Sanderson a Ködszerzet-trilógia és A törvény ötvözete után újra visszatér Scadrialra, az első vasútvonalak, az elektromos világítás és az első acélvázas felhőkarcolók világába.

Árverésre invitálják Elendel alvilágának legfontosabb alakjait, az esemény azonban katasztrófába fullad, amikor egy ismeretlen támadó meggyilkolja a résztvevőket. Wax és Wayne, a két ikerszerzet a vad és veszélyekkel teli Végekről, valamint a fiatal, gyönyörű és éles eszű Marasi, aki immár a rendőrségnél dolgozik, azonnal nyomozni kezd az ügyben.

Az összes nyom egy kandrára utal – egy titokzatos, szinte már mítoszi lényre, aki az árnyak közül mozgatja a szálakat. Véreztetőnek nevezik, és a kormányzó a következő célpontja. Meg kell fékezni őt, és fel kell számolni a gyilkosságok mögött álló összeesküvést, mielőtt a városon eluralkodna a káosz, és egész Scadrial fejlődése megtorpanna.

A lélek árnyai, ez a hihetetlenül izgalmas, intrikával teli történet teljesíti Brandon Sanderson rajongóinak minden elvárását, sőt, még annál is többet.

Hirdetés