BakosJuci értékelése


BakosJuci>!
Isaac Asimov: Én, a robot

Cukik ezek a régi robottörténetek. Nem tudom kit fogok plagizálni, de egyszer valaki előttem már nagyon jól megmondta: „ez az a jövő, ami már elmúlt”.
És mégis, ettől függetlenül, de Asimov novelláimban van valami kortalanság: lehet, hogy nem lett pozitronagy és humanoid robot 2000-re, de mégis, amilyen problémákat felvet (morális, etikai, stb.) azok nagyon is valóságosak.
És érdekes volt olvasni ezeket (Az alapítvány sorozatot már olvastam), és látni, hogy majd ezekből fog az egész Galaktikus Birodalom kinőni idővel.
Az első és az utolsó történet nagyon ütött (ezért is a csillagozásom nem az egyes novellák átlagából jön ki), köztesben volt pár felejthetőbb.

1. Robbie 5/5
1998
Nagyon is klasszikus Asimovi történet: spoiler. Bár sajnos nem tartunk ott, hogy Asimov remélte (1998-ban játszódik eredetileg a történet), de nagyon jól ráérzett már akkor is a problémákra, amiket a robotok léte felvet: megszemélyesíthetőek-e? Elfogadható-e, hogy a robotok embereket váltanak ki? Amilyen kis bájos történet, annyira komoly kérdéseket feszeget.

2. Körbe-körbe 4/5
2015
Az ’50es években valóban felettéb izgalmas fejtegetés lehet a robotika három törvényének holtpontjai, és nem mondom, hogy a mai napig is nem-e pont ez a mesterséges intelligencia legnagyobb problémája (no meg a morális kérdések eldöntése), de azért az biztos, hogy ennél jóval összetettebb problémákat is megoldanak a mai robotok, pozitron agy nélkül is.

3. Logika 3/5
2015
Én értem, hogy Asimov egy zseni volt, de ezért vannak neki is gyengébben sikerült novellái. Hát ez az. Mert a spoiler, azért eléggé abszurd. Pláne, ha hozzávesszük, hogy a spoiler Aztán persze volt egy pillanat, amikor azt hittem, hogy át lettem ejtve, és jön egy pofáraesés… de aztán rájöttem, hogy ezt a novellát Asimov írta, itt semmiféle pofáraesés nem lesz… ez elméletben pusztán tudományos.

4. Fogd meg a nyulat 2/5
2016
spoiler WTF? Nem baj, ha ez most nem tetszett? Mert értem, hogy olyan problémákról ír, amik még 50 év múlva is problémásak a robotikában… úgy általánosságban. De ez most nem. Ez egyszerűen csak nagyon elavult volt.

5. Te hazug! 3,5/5
2021
Hátööö… az elgondolás nem rossz, de valahogy nem jött át ez most nekem. spoiler Olyan lehetetlen volt.

6. Az eltűnt robot 3/5
2029
Oké, az alapfelállás izgalmas: spoiler. De ez a 85x megcsűrt, megcsavart nyomozósdis történet egy kicsit hosszú volt.

7. A csillagokba! 4/5
2031
Az a baj Asimov robotjaival, hogy túlságosan is érzékenynek képzelte el őket. Hatalmas finomsággal rátapintott a morális kérdések érzékenységére, de megoldásként ugye a spoiler verziót választotta. És ez olyan hihetetlen mai szemmel. Tudom, olvastam cikket, hogy a mai napig a legnagyobb kihivás a „gondolkozó” robot, aki önállóan hoz döntést, és akár két rossz közül is tud választani, de akkor is…
Viszont ha jól sejtem, tól vagyunk az első térugráson. :D

8. Bizonyíték 5/5
2032
Na végre, egy igazi Asimov! :) Amilyennek én megszoktam az Alapítvány sorozat alatt…
És eljutottunk a spoiler robotokig. Szép fejlődés. Kár, hogy a valóság nem igazolja, hogy ebbe az irányba haladnánk.
Azért hozzátenném, hogy várható volt a vége. Avagy „Tudtam, én megmondtam!”. :D
Tiszta spoiler.

9. Az elkerülhető konfliktus 5/5
2052
Na ettől a novellától felállt a szőr a hátamon. Csak még nem tudom, hogy a vízió nagyszerűségétől, vagy ijesztőségétől. Asimov egy olyan spoiler jövőt vázol fel, amiben nem vagyok biztos, hogy nem-e már épp most történik.


Isaac Asimov: Én, a robot

2.153 FtÚj Könyvek ·
2.990 Ft –28%
2.240 FtMai-Könyv ·
2.990 Ft –25%
2.392 FtJókönyvek.hu ·
2.990 Ft –20%
2.512 Ft Book24 ·
2.990 Ft –16%
2.538 FtScifimarket.hu ·
2.990 Ft –15%
2.542 Ftálomgyár könyvesboltok ·
2.990 Ft –15%
1.891 Ftálomgyár könyvesboltok ·
1.990 Ft –5%
900 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
Isaac Asimov: Én, a robot

A robotika három törvénye
1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.
2. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének.
3. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első és második törvény előírásaiba.

Ezzel a három egyszerű szabállyal Asimov mindörökre megváltoztatta a robotokról alkotott képünket. A sci-fi egyik megkerülhetetlen klasszikusának számító Én, a robot összekapcsolódó történetek füzérében mutatja be a robotok útját a primitív kezdetektől kezdve a nem is olyan távoli jövő tökéletességéig – ahol már jóformán az emberiségre sincsen szükség.
A novellákban találkozhatunk őrült, humoros és gondolatolvasó robotokkal, robot politikusokkal és olyan robotokkal, amelyek titkon irányítják a világot, és valamennyi történetet a tudományos tények és a science fiction jellegzetes keveréke jellemzi, ami Asimov védjegyévé vált.